Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

V novi Vivi, reviji za boljše življenje

Viva, revija za boljše življenje; oktober 2018, št. 299.
Viva, revija za boljše življenje; oktober 2018, št. 299.


V oktobrski Vivi preberite:

Slovenci delamo tudi bolni?

Delavka v trafiki, ki je samozaposlena, je aprila letos preživela srčni napad, a ji je v poletni sezoni delodajalec naložil za tri ure podaljšani delovni čas, kar je pomenilo delo od 6. do 22. ure zvečer. To je 16 ur dela dnevno, za kar pa so ji povišali plačilo za 300 evrov. Glede na to, da je že prej delala za slabo plačo, je jasno, da si delavka tudi ob dodatnih 300 evrih ni mogla privoščiti dodatnega delavca in tako je morala vse delo opraviti sama. Zgovoren primer, s katerim se v tem času ukvarjajo na Sindikatu za prekarce.

Aleksander Doplihar, dr. med.; oče Pro Bono v Sloveniji

»V osemindvajsetih letih smo sprejeli številne asocialne zakone, ki malemu človeku jemljejo pravice. Ne vemo niti, koliko ljudi je nezavarovanih. Pred tremi leti se je pojavil podatek, da je nezavarovanih približno 50.000 ljudi,« razlaga oseminosemdesetletni zdravnik Aleksander Doplihar, ki je od samega začetka leta 2002 spiritus agens Pro Bono - ambulante in svetovalnice v Ljubljani, ki skrbi za paciente brez zdravstvenega zavarovanja. Do aktualnih vprašanj na področju zdravstvenega sistema ima iskriv, trden in moder odnos.prof. dr. Tadej Battelino, dr. med.: Hlastanje po zdravju je tudi nasilje

Danes živimo v okolju, v katerem smo izpostavljeni ogromni ponudbi hrane s preveč kalorijami za naš pretežno sedeč življenski slog. Velik del prebivalstva živi od ogljikovih hidratov in cenenih maščob. »Prevelik vnos kalorij preko preprostih ogljikovih hidratov in vnos najslabših, predelanih rastlinskih maščob sta zelo velik problem,« pojasnjuje prof. dr. Tadej Battelino, predstojnik Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove na Pediatrični kliniki. »Če k temu dodamo še premajhen beljakovinski vnos in premalo gibanja, potem hitro nastane zaključen krog, ki vodi v težave s prekomerno težo.«

Pesnica, pisateljica in pripovedovalka Anja Štefan

Anja Štefan je ime, ki ga pozna pravzaprav sleherni Slovenec, vsaj tisti, ki je v zadnjih 20 letih imel otroke. Pisateljica in pesnica, ki se je v svojem delovanju usmerila v literaturo za otroke, kjer poleg pesmi in ugank piše predvsem pravljice, se lahko pohvali z izjemnim opusom ne le večkrat ponatisnjenih knjig, dramatizacij za lutkovne predstave in prevodov, temveč tudi številnimi osvojenimi nagradami in nominacijami zanje. Poleg dveh Levstikovih je med drugim prejela tudi nagrado Zlata hruška, nagrado Izvirna slovenska slikanica, povsem sveža pa je nagrada Večernica, ki jo je prejela za pesniško zbirko Drobtine iz mišje doline.

Preventivni pregledi za ženske: Kam po 50. letu?

Preprečevati je vsekakor bolje kot zdraviti, kar še zlasti velja za zrela leta. Statistika kaže, da se število novozbolelih za kroničnimi boleznimi začne strmo dvigovati po 45. letu, zato je po tej prelomnici še toliko pomembneje, da za svoje zdravje skrbimo tenkočutno in smo pozorni na vse morebitne spremembe v telesu in počutju. Na prav vse ne moremo vplivati, lahko pa v rednih razmikih opravljamo preventivne preglede. To je priporočljivo tako za moške kot ženske. V pričujočem članku bomo navedli najpomembnejše preventivne preglede, ki bi jih morale opravljati ženske v zrelem obdobju. V naslednji Vivi pa se bomo lotili moških pregledov.

Kako so mi na preventivnem pregledu prodajali »zdravje«.

V nabiralniku številnih gospodinjstev ene odljubljanske četrtne skupnosti se je letošnjo pomlad znašlo vabilo, v katerem so krajane, starejše od petdeset let, obvestili, da jih čaka brezplačen zdravniški pregled v bližnji osnovni šoli. »Aha,« sem pomislila, »nekaj podobnega kot programa Dora in Svit, le da omejeno na lokalno skupnost.« Zmotila sem se! Pisana druščina starejših gospa (med nami je bil le en moški!) se nas je zbrala v avli osnovne šole, kjer smo radovedne čakale na »pregled«. No, nekatere so se že pred začetkom spraševale, kaj gostitelj ponuja tokrat, kar sem ugotovila kasneje, ko smo med odmorom klepetale.

Adherenca – jemanje zdravil po predpisani terapiji

Adherenca ali komplianca sta izraza, ki označujeta stopnjo, do katere se bolnik drži predpisane terapije. Da bi predpisana zdravila delovala, jih je potrebno jemati redno, v pravem odmerku in dovolj dolgo. Neupoštevanje terapevtskega režima lahko povzroči poslabšanje bolezni in njeno hitrejše napredovanje, pogostejše hospitalizacije in celo smrtni izid. Če se zdravljenje ne izvaja, kot je predpisano, to lahko znatno zmanjša delovno sposobnost kot tudi kakovost življenja.


54 demenci prijaznih točk v Sloveniji

Demenca je in mora biti stvar nas vseh. Nanjo se moramo pripravljati že zdaj in biti pripravljeni na to, da bomo bodisi sami oboleli ali pa se bo to zgodilo nekomu od naših bližnjih. O njej bi se morali učiti v osnovnih šolah in jo vključiti v obvezni kurikulum, tako kot cepljenje in druge splošne javnozdravstvene probleme, je na novinarskem srečanju ob svetovnem dnevu Alzheimerjeve bolezni povedala dr. Zdenka Čebašek Travnik, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije, ki je srečanje gostila.


Prehranske vlaknine: stročnice, sadje, polnozrnata žita, zelenjava

Stavim, da ste že večkrat slišali stavek »Jejte več vlaknin«. Toda ali veste, zakaj so prehranske vlaknine tako pomembne? In kakšna je še njihova vloga poleg verjetno vsem poznanega uravnavanja prebave? Vlaknine namreč pomagajo tudi pri vzdrževanju zdrave telesne teže, znižujejo tveganje za pojav sladkorne ter srčno-žilnih bolezni, prav tako pa skrbijo za zdravo črevesno mikrobioto.

Darilo za nove naročnike v oktobru: HAPPY CACAO

Prvim desetim naročnikom, ki se bodo na revijo Viva za najmanj eno leto naročili v mesecu oktobru, skupaj s spletno trgovino Malinca podarjamo mešanico Happy Cacao (100 g), ki je naravna, organska in zdrava različica kakava. Sestavljena je iz kakava criollo – gre za vrsto kakavovca najžlahtnejše vrste, kar se kaže v bogatem okusu in aromi, za boljši okus pa sta mu dodana še cimet najvišje kakovosti in kokosov sladkor. Več informacij o kakavovi mešanici poiščite na spletni strani malinca.si.


NAROČILNICA NA REVIJO VIVA

Vam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.