Sovražniki zdravega nasmeha na krožniku

Ščetkanje zob, nitkanje, uporaba ustne vodice ter redne kontrole pri zobozdravniku so stebri dobrega zdravja zob, enako pomembno pa je tisto, kar jeste. Medtem ko vsi vemo, da so gazirane pijače, sladkor in čokolada slabi za naše zobe, nanje enako vplivajo tudi nekatera živila, za katere sploh ne bi posumili.

Stomatolog Peter Chung iz avstralske skupnosti za oralno zdravje je objavil seznam živil, ki uničujejo naš nasmeh:

Citrusi – pomaranče in drugi citrusi, kot so limone in grenivke, zaradi citrične kisline povečujejo tveganje za poškodbo sklenine in občutljivost zob.

Paradižnikova omaka – vsebuje veliko limonske in jabolčne kisline kot tudi nekaj oksalne kisline, zato je slaba za naše zobe. Konzerviran paradižnik, ki ga običajno uporabljamo za omako testenin, vsebuje veliko več kisline od svežega paradižnika.

Pokovka – tudi čvrsta in hrustljava hrana predstavlja tveganje za zobe zaradi nevarnosti razpok v sklenini. Najbolj priljubljena tovrstna hrana so kokice, med katerimi so tudi nerazpočena zrna, zaradi katerih si zob lahko celo zlomimo.

Led – podobno kot nerazpočena kokica škodo na zobeh lahko povzroči tudi led. Prav zato zobozdravniki priporočajo, da ga ne zadržujete v ustih, ga ne ližete ali skušate streti.

Kisle vložnine – mnogi se težko uprejo kislim kumaricam ali šampinjonom, toda preveč kisline ni dobro za splošno zdravje, zatorej en del raje zamenjajte s prav tako hrustljavim korenčkom.
Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki