Probiotiki blažijo napade manije

Probiotiki lahko pomagajo bolnikom z bipolarno motnjo.
Probiotiki lahko pomagajo bolnikom z bipolarno motnjo.

Manične faze pri bipolarni motnji lahko privedejo do hospitalizacije, ki traja vse do ponovnega prevzema nadzora nad pacientovimi simptomi. Toda odkrili so, da obstaja preprost prehranski dodatek, ki lahko tem bolnikom pomaga, in sicer probiotiki.

Vse več je pokazateljev, da so spremembe razpoloženja povezane z vnetji in porušenim ravnovesjem v črevesni mikroflori, ki jo sestavljajo bakterije in drugi mikroorganizmi. Na medicinski šoli John Hopkins so izvedli zanimivo študijo, v kateri so želeli izvedeti, ali bodo probiotiki koristili ljudem, ki so jih iz bolnišnice odpustili po maničnih epizodah. Testiranje so izvedli na naključno izbranih 66 pacientih z bipolarno motnjo, ki so jih razdelili v dve skupini.

Prvi so dajali kombinacijo laktobacilov ter bifidobakterij, medtem ko je druga dobila placebo. Spremljali so jih 24 tednov in rezultati so bili osupljivi. Pri pacientih na placebu so ponovno hospitalizirali 51 odstotkov pacientov, pri tistih na probiotikih pa le 24,2 odstotka. Najpomembnejši »dosežek« je bilo 90-odstotno zmanjšanje hospitalizacije pri najtežjih primerih. Za povrh so pacienti, ki so uživali probiotike, ostali v bolnišnici 2,8 dni, kontrolna skupina pa 8,3 dni. Študija podpira prejšnje domneve, da ima črevesna flora močan vpliv na psihične bolezni. Dodajanje probiotikov zdravilom, ki jih pacienti že jemljejo, je preprosto, poceni in brez neželenih učinkov.
Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Karin Sernec

asis. dr. Karin Sernec dr. med. psihiatrinja in psihoterapevtka

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki