Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Stimulacija med spanjem za boljši spomin

Raziskava, ki jo je objavil raziskovalni center HRL Laboratories, odkriva, da je spomin mogoče izboljšati z neinvazivno tehniko stimulacije možganov med spanjem.
Raziskava, ki jo je objavil raziskovalni center HRL Laboratories, odkriva, da je spomin mogoče izboljšati z neinvazivno tehniko stimulacije možganov med spanjem.

Dober spanec je nujen za splošno dobro delovanje in produktivnost. Spanje je čas, ko se možgani izključijo in počivajo. Toda to je to prav tako dober čas za treniranje in urjenje spomina.
Raziskava, ki jo je objavil raziskovalni center HRL Laboratories, odkriva, da je spomin mogoče izboljšati z neinvazivno tehniko stimulacije možganov med spanjem. Prenos spomina z enega dela možganov na drugega je za dolgoročen spomin naravni proces, ki se krepi in najintenzivnejše poteka med spanjem. S tem v mislih so znanstveniki skušali okrepiti proces »nočne reaktivacije« s pomočjo spodbujanja možganov sodelujočih v raziskavi.

Sodelujoči so med poskusom v budnem stanju prepoznavali potencialne grožnje, pri čemer so se veliko bolje odrezali po omenjeni stimulaciji. Gre za del projekta, ki ga financira ameriško obrambno ministrstvo, in je zadnja v vrsti nedavnih študij, ki so prišle do ugotovitve, da aktivnosti med spanjem lahko neposredno vplivajo na našo sposobnost spominjanja.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

spanje

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.