V novi Vivi, reviji za boljše življenje

  • Viva
  • ponedeljek, 10. september 2018
 Viva, revija za boljše življenje; september 2018, št. 298.
Viva, revija za boljše življenje; september 2018, št. 298.


V septembrski Vivi preberite:

Register raka v Sloveniji: Med prvimi na svetu

Za spremljanje najpomembnejših zdravstvenih pojavov oziroma za prikaz osnovnih zdravstvenih kazalnikov ima večina razvitih držav vzpostavljen rutinski sistem zbiranja podatkov. Tudi v Sloveniji imamo zakonsko predvidenih precej zdravstvenih registrov, vendar jih le peščica zgledno opravlja svojo vlogo. Med njimi je zagotovo najprepoznavnejši Register raka Republike Slovenije. Slovenija ima enega najboljših registrov raka v svetu, ki na ravni celotne populacije deluje že od 1950, obenem pa smo ena prvih evropskih držav, ki poleg obstoječega splošnega uvaja tudi klinične registre.


Dostopnost ne pomeni bolnišnice čez cesto, ampak dobrega zdravnika

Intervju: doc. dr. Tit Albreht, dr. med., spec., NIJZ
Kazalniki v Sloveniji kažejo, da bi se rast novih rakavih bolezni lahko ustavila ali celo polagoma zniževala, kljub vsemu pa je rak konstantno breme, ki ga je potrebno obvladovati na vseh ravneh, poudarja doc. dr. Tit Albreht z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Če smo pri rakih, ki se jih z zgodnjim odkrivanjem sprememb da preprečiti oziroma zazdraviti, dosegli velike uspehe, pa naporen boj bijemo z drugimi trendi - s kajenjem, s prekomernim uživanjem alkohola, s pomanjkanjem telesne dejavnosti, z neustrezno prehrano … »Ko opozarjamo na škodljivost nezdrave hrane ali drugih razvad, mnogi v šali pravijo, da od nečesa pač morajo umreti, vendar se ne zavedajo, da umiranje za kroničnimi boleznimi lahko traja tudi nekaj mesecev ali celo let in je pogosto zelo boleče.«

dr. Tanja Španić, predsednica Združenja Europa Donna Slovenija

»Ni mi žal in verjetno bi se še enkrat odločila enako. Dve leti sem skušala usklajevati delo znanstvene raziskovalke na veterinarski fakulteti z rednim delom v Združenju, a sem na koncu prišla do spoznanja, da se bom morala odločiti le za eno od obeh služb. Če si v dveh tako zahtevnih službah zaposlen samo za polovičen delovni čas, to še ne pomeni, da imaš zato manj dela. Nasprotno; obseg dela je enak kot pri polnem delovnem času, zato sem bila nenehno v pogonu in kronično mi je primanjkovalo časa za branje in pisanje strokovnih člankov, raziskovanje v laboratoriju, študij. Ker sem presodila, da lahko veliko več doprinesem v Europi Donni kot v znanosti, sem se odločila za Združenje,« pogovor začne dr. Tanja Španić, od lanskega aprila predsednica slovenskega Združenja Europa Donna.


Prava resnica o tamponih

Ste kdaj prebrale »priložne informacije« in preverile, katere kemikalije so v vaših tamponih? Morda vas je k temu spodbudil ogled francoskega dokumentarca Tampon, naš najbližji sovražnik. Odgovorov na deklaraciji najbrž niste našle, ker jih tam ni. Za razliko od številnih drugih proizvodov namreč proizvajalci tamponov in vložkov niso dolžni objaviti seznama vseh sestavin na deklaraciji. Namesto tega jih večina ohlapno navaja le, da izdelek »lahko« vsebuje bombaž, rajon ali poliester oziroma njihovo kombinacijo. Zagovorniki ženskih pravic zato zahtevajo nova pravila, ki bi proizvajalce prisilila, da objavijo vse kemikalije in materiale, ki jih uporabljajo pri izdelavi ženskih higienskih izdelkov.

Zobne zalivke – bele ali sive?

V zadnjem času se pojavlja vedno več vprašanj in polemik glede materialov v uporabi za zobne zalivke zaradi Evropske uredbe o odpravi živega srebra in prepovedi uporabe amalgama pri otrocih do petnajstega leta, nosečnicah in doječih materah. Pacienti so zaskrbljeni glede varnosti uporabe amalgamskih zalivk in jih želijo takoj zamenjati z belimi. Po drugi strani jih skrbi kakovost, vrsta in mehanske lastnosti belih zalivk in kaj je z vsebnostjo BPA (bisfenol A) v belih zalivkah.

Kaj se dogaja v glavah jeznih in nasilnih moških?

Kronična zloraba pripravi ženske do tega, da začnejo dvomiti same vase. Pripelje jih na rob norosti, saj nasilen moški v bistvu prav to hoče. Če ste žrtev nasilnega partnerja, je ključno, da ponovno pridobite zaupanje vase, da se zanesete na lastne zaznave in da začnete znova poslušati svoj notranji glas. Pri tem, ali ste v nasilju ali ne, in kdo pravzaprav potrebuje pomoč, vi ali on, naj vam bodo v oporo osnovne resnice, ki veljajo za nasilne moške, ki smo jih povzeli po knjižni novosti in veliki uspešnici tega leta Zakaj to počne avtorja Lundyja Bancrofta.


Sindrom nočnega hranjenja

Ste tudi vi med tistimi, ki se čez dan brez težav držite zapovedi diete, vse skupaj pa potem pade v vodo ponoči? Morda zjutraj nikoli niste lačni in je vaš prvi obrok šele popoldan? Če pojeste velike količine hrane ponoči, se celo zbudite, zato da bi jedli, imate morda posebno prehransko motnjo, imenovano sindrom nočnega hranjenja (SNH) oziroma po angleško NES (Night Eating Syndrome).

Prehrana starostnikov

»Pri svoji dvainosemdesetletni mami v zadnjih dveh letih opažam postopne telesne spremembe. Nekako kar leze skupaj. Vedno je bila fit, veliko se je gibala, zelo pozorna je bila na prehrano, skrbela je tudi za možgansko telovadbo. Razen manjših težav z osteoporozo je telesno in psihično zdrava, ampak za kar nekaj kilogramov lažja in nekako posušena. Ne glede na to, da sama pravi, da se zelo zdravo prehranjuje, sem prepričana, da nekaj v njeni hrani primanjkuje. Na kaj morajo biti pozorni starejši ljudje pri prehranjevanju?« sprašuje Vivina bralka Darja iz Medvod.


Darilo za nove naročnike v septembru: HAPPY CACAO

Prvim desetim naročnikom, ki se bodo na revijo Viva za najmanj eno leto naročili v mesecu septembru, skupaj s spletno trgovino Malinca podarjamo mešanico Happy Cacao (100 g), ki je naravna, organska in zdrava različica kakava. Sestavljena je iz kakava criollo – gre za vrsto kakavovca najžlahtnejše vrste, kar se kaže v bogatem okusu in aromi, za boljši okus pa sta mu dodana še cimet najvišje kakovosti in kokosov sladkor. Več informacij o kakavovi mešanici poiščite na spletni strani malinca.si.Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Vsi Viva strokovnjaki