Vez med stresnim sindromom in avtoimunimi boleznimi

  • TK
  • sreda, 25. september 2019
Ljudje, ki so prestali hudo čustveno travmo ali intenziven stres, imajo večje tveganje za razvoj avtoimunih bolezni.
Ljudje, ki so prestali hudo čustveno travmo ali intenziven stres, imajo večje tveganje za razvoj avtoimunih bolezni. (Foto: Shutterstock)

Velika študija odkriva, da imajo ljudje, ki so prestali hudo čustveno travmo ali intenziven stres, večje tveganje za razvoj avtoimunih bolezni.

Posttravmatska stresna motnja nastane zaradi izpostavljenosti travmi, povzročijo pa ga lahko najrazličnejši dogodki, od smrti bližnjega, grožnje s smrtjo, resnih poškodb ali spolnega nadlegovanja. Že prejšnje študije so našle povezave med stresom in višjim tveganjem za razvoj avtoimunih bolezni, večina teh raziskav je preučevala vojake, ki so trpeli zaradi PTSM zaradi sodelovanja na bojiščih. V primeru avtoimune bolezni imunski sistem napada svoje lastne zdrave celice.

Najpogostejše so revmatoidne bolezni, celiakija, lupus, ulcerozni kolitis in crohnova bolezen, multipla skleroza, diabetes tipa 1 in druge. Študija islandskih in švedskih znanstvenikov s švedskega inštituta Karolinska je zajela več kot stotisoč ljudi z diagnozo PTSM, 126 tisoč njihovih bratov in sestra, ki nimajo motnje, ter več kot milijon drugih Švedov in Švedinj brez kakršnih koli stresnih motenj. Spremljali so jih deset let in ugotovili, da so ljudje s PTSM v 46 odstotkih primerov pogosteje razvili kakšno avtoimuno motnjo in imeli kar dvakrat večjo verjetnost za razvoj vsaj treh avtoimunih motenj, bolj ogrožene so bile ženske. Avtorji poudarjajo, da gre za korelacijo in da študija ne dokazuje vzročnosti. Ljudem, ki trpijo zaradi resne čustvene reakcije po preživeti travmi ali intenzivnem stresu, močno priporočajo zdravljenje PTSM, saj so bolj nagnjeni k razvoju avtoimunih bolezni.
Vesna Plevnik Vodušek

Vesna Plevnik Vodušek dr. med. spec. pediatrije

Matic Fabjan

Matic Fabjan dr. med. spec. plastične rekonstrukcijske in estetske kirurgije

Vsi Viva strokovnjaki