Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Preobčutljivost na sonce tudi zaradi zdravil

(Foto: Shutterstock)

Poletje s seboj prinaša obilo užitkov v sončnih žarkih, ki pa včasih poskrbijo tudi za kakšno neljubo presenečenje. Preobčutljivost kože na sonce pri uporabnikih nekaterih zdravil je eno od njih.
Najbolj poznana zdravila, ki povzročijo preobčutljivost kože za sonce, so iz skupine nesteroidnih protivnetnih in protirevmatičnih zdravil, tudi v obliki kreme ali gela za nanos na kožo, nekatera zdravila za zdravljenje okužb z bakterijami, zdravila za zdravljenje hujših oblik aken, določena zdravila za odvajanje vode iz telesa, nekatera zdravila za zdravljenje psihoz in depresije ter določena zdravila za zdravljenje srčnih aritmij, je sporočila mag. Nina Pisk iz Gorenjskih lekarn.

Spremembe na koži sproži svetloba in prisotnost tuje snovi (fotosenzibilizator), ki jo na kožo nanesemo od zunaj ali pa v kožo pride po krvnem obtoku, potem ko smo jo zaužili ali vnesli z vdihavanjem. »Preobčutljivost na koži se lahko razvije kot posledica fototoksičnosti ali fotoalergične reakcije, ki se pokažeta izključno na predelih, ki so bili izpostavljeni UV-žarkom. Preden se alergijska reakcija razvije v polni meri, mine kar nekaj časa, lahko celo teden ali dva. Tudi ko ni več izpostavljanja soncu ali uporabe zdravila, lahko mine več tednov, preden spremembe na koži izzvenijo,« še dodaja mag. Nina Pisk.

V nekaterih primerih se lahko neželeni učinki zmanjšajo že z uporabo izdelkov za zaščito pred soncem z visoko stopnjo zaščite, v vsakem primeru pa Piskova predlaga, da se, kadar jemljete katero koli zdravilo, izdano na recept ali brez recepta, o morebitnem vplivu zdravila na preobčutljivost kože za sonce posvetujte s farmacevtom v lekarni že pred izpostavljanjem sončni svetlobi.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

preobčutljivost na sonce

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.