Skuhajte popoln riž

  • TK
  • sreda, 25. marec 2020
Riž je ena najbolj priljubljenih prilog, ki se poda skoraj vsaki jedi, ob tem pa ga je prava umetnost popolno skuhati.
Riž je ena najbolj priljubljenih prilog, ki se poda skoraj vsaki jedi, ob tem pa ga je prava umetnost popolno skuhati.

Riž je ena najbolj priljubljenih prilog, ki se poda skoraj vsaki jedi, ob tem pa ga je prava umetnost popolno skuhati. To pomeni, da ni pacast, razkuhan ali zlepljena zmes s trdimi zrnci, temveč so zrnca med seboj ločena.

Obstaja preprost nasvet, ki vam bo pomagal, da čisto vsakič pripravite popolno porcijo riža. Razmerje najbrž že poznate - ena skodelica riža, dve skodelici vode oziroma dvakrat toliko vode kot riža, ki ga želite skuhati.

Pred kuhanjem riž vedno operite, nato pa ga najprej prepražite na segretem olju, dokler rahlo ne porumeni. Šele nato dolijte vodo, v kateri ga boste kuhali, in posolite. Ko voda zavre, pokrijte posodo in znižajte temperaturo. Pustite počasi vreti okoli 25 minut oziroma dokler se riž ne zmehča. Olje bo preprečilo, da bi se zrnca zlepila, če pa vam je pomembna bela barva, dodajte še nekaj kapljic limone.
Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Postavi vprašanje

Mojca Cepuš

Mojca Cepuš svetovanje o prehrani Svetovalka za zdravo prehrano in hujšanje, certificirana nutricistka.

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vsi Viva strokovnjaki