Trpite za nomofobijo?

  • TK
  • nedelja, 08. avgust 2021
Ljudje, ki trpijo za nomofobijo, izražajo tako fizične kot psihične simptome, če mobilnika nimajo pri roki oziroma ob misli, da se zaradi prazne baterije utegne ugasniti.
Ljudje, ki trpijo za nomofobijo, izražajo tako fizične kot psihične simptome, če mobilnika nimajo pri roki oziroma ob misli, da se zaradi prazne baterije utegne ugasniti.

Vas obliva hladen pot, vam drhtijo roke in prežema pretirana skrb, da bi spustili kak telefonski klic zato, ker ste mobilnik pozabili doma? Prav to je nomofobija.

Gre za eno najnovejših od zdaj že več kot 250 znanih fobij in je vrsta tesnobe, ki je najpogosteje posledica kakšne osebne dramatične izkušnje v preteklosti. Ta izkušnja je shranjena v možganih in določeni sprožilci lahko povzročijo celo telesni odziv. Ljudje, ki trpijo za nomofobijo, izražajo tako fizične kot psihične simptome, če mobilnika nimajo pri roki oziroma ob misli, da se zaradi prazne baterije utegne ugasniti. Roke se jim začnejo tresti, vrti se jim v glavi, oteženo dihajo. Izraz nomofobija prihaja iz fraze »no mobile«.

Po nedavni britanski anketi je kar 66 odstotkov ljudi groza, da bi ostali brez mobilnika, 41 odstotkov ima za vsak primer dve ali več naprav, povprečen uporabnik pa 34-krat dnevno preveri, ali je mobilnik pri roki in če deluje. Fobija je pogostejša pri ženskah, moški pa imajo pogosteje dve napravi ali več. Od svojih mobilnikov se najtežje ločijo mlajši od 24 let, starejši so nanje malenkost manj navezani. Da motnjo razglasijo za fobijo, mora zadostiti določenim merilom, kot je denimo ta, da je strah nevzdržen ali komaj vzdržen ter da motnja krni kakovost življenja. Čeprav nekaterim uspe, da sami premagajo svojo fobijo, je najboljši način za reševanje tovrstnih psihičnih težav, preden postanejo kronične, delo z izkušenim psihoterapevtom.