Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kako sol vpliva na možgane?

Manj kot pet gramov soli dnevno zagotavlja normalen krvni tlak in zdravje srca in ožilja ter ščiti pred kapjo.
Manj kot pet gramov soli dnevno zagotavlja normalen krvni tlak in zdravje srca in ožilja ter ščiti pred kapjo.

Posebna skupina nevronov spodbuja naše hlepenje po natriju, zaradi česar se zelo težko upremo čipsu in slanim grizljajem, trdijo znanstveniki iz centra Beth Israel iz Bostona.
Ti nevroni se nahajajo v predelu, ki ima pomembno vlogo pri srčno-žilnem sistemu, in ko v sistemu zaznajo upad soli oziroma natrija, sprožijo apetit in željo po slani hrani. Ko je ta mehanizem porušen, organizem »misli«, da potrebuje več natrija, kot ga v resnici. Ta motnja lahko privede do tega, da zaužijemo preveč ali premalo soli, kar sčasoma povzroča stres v srčno-žilnem sistemu.

Težava pri soli je, da je mora biti ravno prav, saj prevelike količine povečujejo tveganje za težave s srcem in ožiljem. Manj kot pet gramov soli dnevno zagotavlja normalen krvni tlak in zdravje srca in ožilja ter ščiti pred kapjo, običajno pa je zaužijemo veliko več. Ljudje ne moremo brez soli, saj pomaga pri uravnavanju vode, tlaka in celičnih funkcij, izgubljamo jo z znojem in drugimi presnovnimi procesi, hormoni pa se sproščajo kot odgovor na njeno pomanjkanje. Kljub vsemu še ni povsem jasno, kako sol vpliva na možgane, da ustvarja občutek potrebe organizma po vnosu slane hrane.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

sol , bolezni srca in ožilja

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.