Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

V konzervi tunine nevarno preveč cinka

Konzerve tunine vsebujejo tudi do stokrat več cinka od dovoljene meje.
Konzerve tunine vsebujejo tudi do stokrat več cinka od dovoljene meje.

Konzerve tunine vsebujejo tudi do stokrat več cinka od dovoljene meje, navaja nova ameriška študija, objavljena v reviji Food and Function.
Gre za količine, ki lahko resno poškodujejo črevo, zaradi česar nekatere nevarne snovi lahko preidejo v krvni obtok. Gre za sindrom prepustnega črevesa, nevarno stanje, ki utegne povzročiti celo multiplo sklerozo. Zaradi snovi, ki jih organizem absorbira skozi prepustno črevo, namreč prihaja do okvar imunskega sistema, pojasnjujejo avtorji študije.

Povišana raven cinka v telesu se kaže kot slabost, bruhanje, visoka vročina in celo omedlevica. Med analizo vsebine konzerve koruze, tunine in piščanca se je izkazalo, da največ cinka vsebujejo prav konzerve tunine. Največja koncentracija tega elementa je bila na sredini konzerve, in sicer tudi do stokrat višja od dovoljene meje. Prevelike količine cinka, ki je sicer zelo dragocen mineral, koristen za dobro delovanje imunskega sistema, lahko povzročijo padec železa in glukoze. Znanstveniki opozarjajo, da ima dolgoročna izpostavljensot visokim ravnem cinka resne posledice za zdravje. Že od prej je znano, da zaradi vsebnosti težkih kovin ni priporočljivo pojesti več kot eno konzervo tunine na teden.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

tuna , cink , težke kovine

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.