Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

V novi Vivi, reviji za boljše življenje

 Viva, revija za boljše življenje; maj 2018, št. 294.
Viva, revija za boljše življenje; maj 2018, št. 294.


V majski reviji Viva preberite:

Če ne bo čebel, ne bo hrane in tudi vsega drugega ne

Tako opozarja Boštjan Noč, predsednik Čebelarske zveze Slovenije. »Pogosto pozabljamo, da medonosne čebele opravljajo izjemno nalogo v naravi – opraševanje, brez katerega ne bi bilo ne zelenja ne rož ne hrane. Včasih so bile okoljske razmere drugačne, čebele so lahko preživele tudi same, danes pa brez čebelarja ne morejo preživeti. Zato je potrebno ustvariti boljše pogoje za preživetje čebel in za delo čebelarjev.«


Ustvarjalnost za boljši jutri

Ustvarjalnost je del polnega in zdravega življenja. Pomembna je za celostni razvoj otrok, je ena od podstati za izpolnjujoč odnos s sabo in okolico, osebnostno rast in je pogoj za stik s svojimi notranjimi potenciali ter orodje za spoprijemanje z današnjim hitro spreminjajočim se svetom, poudarjata psihoterapevtka dr. Tamara Trobentar in znanstvenica ter pesnica dr. Alja Adam, avtorici projekta za razvijanje ustvarjalnosti pri otrocih kot del projekta za celostni razvoj otrok, s katerim želita dopolniti slovenske šole.


Proč z napadi panike

Nasilje in nesreče na eni strani ter vse višja pričakovanja družbe, kako popolni bi morali biti na eni strani in kako brezhibno delovati na drugi, vodijo v občutke tesnobe oziroma anksioznosti s paničnimi napadi. Ti lahko postanejo tako hudi, da imate občutek, da boste popolnoma izgubili nadzor oziroma kar umrli, medtem ko vam srce močno utripa in lovite sapo. Ni vam treba biti med petino prebivalstva, ki jim življenje kroji panika. Ali poleg zdravnika in zdravil obstaja še kakšna pomoč? Eno rešitev ponuja Anja Janko, ki sama nekoč zaradi paničnih napadov ni upala niti zdoma. Strnjene napotke za premagovanje paničnih napadov smo povzeli iz njenega priročnika Brez panike.

Transseksualka Salome: Ne moški ne ženska. Danes sem boljši človek!

Ženska sem že od rojstva, čeprav rojena v moškem telesu. Odkar se zavedam, sem delala na spremembi in jo končno tudi dosegla. Na tej poti sem spoznala, da je v resnici najbolj od vsega v življenju pomembno to, kako se počutiš v svoji koži. Zato zadnjih nekaj let intenzivno delam na sebi, da bi postala bolj pozitivna, boljši človek, ker to je trajnejše od vsakega uspeha, videza in lepote, pravi estradnica Salome, vsestranska ustvarjalka in prva javna transseksualka v Sloveniji, ki nas je lani osupnila še s svojim kuharskim talentom. V pogovoru nam je zaupala številne presunljive stvari s svojega vznemirljivega življenjskega potovanja, jih pospremila z jasnim pogledom na odnose, današnjo družbo in seksualnost ter vse skupaj zabelila s svojim značilnim in nalezljivim smehom.

Sonce - prijatelj in sovražnik kože

Dokončnega odgovora na vprašanje, ali je sončna svetloba koristna ali škodljiva, še vedno ni. Resnica je zagotovo nekje vmes. Kot pri večini stvari v življenju. Sonce je izvor življenja a je obenem lahko zelo nevarno. Je torej naš prijatelj in sovražnik obenem. Sončna svetloba dokazano pozitivno deluje na naše razpoloženje. Mrzli zimski dnevi še niso tako daleč, da se ne bi spominjali turobnega razpoloženja in želje po svetlobi in toploti.

Maligni melanom - nova era zdravljenja

Onkologija je brez dvoma eno najhitreje razvijajočih se področij medicine. S prihodom bioloških zdravil se je začela nova era, ki je odprla pot v zdravljenje prenekatere oblike raka, ki so bile do takrat slabo obvladane oziroma je bilo na voljo le malo zdravil. Vse močnejša so spoznanja, da je uspešnost zdravljenja v močni soodvisnosti od poznavanja biologije tumorja, saj je jasno, da rak ni enovita bolezen, temveč ravno nasprotno, zelo heterogena, in so celo pri isti diagnozi biološke značilnosti posameznih tumorjev zelo raznolike. Vse bolj gredo raziskave tudi v smeri vloge imunskega sistema pri nastanku rakavih bolezni, saj je bilo do zdaj zelo slabo poznano. In prav na tem področju se v zadnjem času tudi dogajajo zelo pomembni preboji, ki so sprva najbolj zaznamovali zdravljenje napredovalih oblik malignega melanoma, nato pa še drugih rakov, denimo nedrobnoceličnega pljučnega raka, raka ledvičnih celic, limfoma.

Homeopatija v nosečnosti in med porodom

Ob svetovnem tednu homeopatije, ki smo ga obeležili v sredini aprila, so strokovnjaki pripravili kar nekaj zanimivih predavanj. Med drugim smo poslušali predavanje Vesne Gorjanc, dr. med., ki deluje v ordinaciji za integrativno medicino v Kranju, svoje znanje o homeopatiji pa deli tudi uporabnikom foruma med.over.net. Na predavanju je razložila, kako si lahko s homeopatijo pomaga nosečnica in porodnica.

Fermentirana hrana kot funkcionalno živilo

Zakaj je tako dobra za zdravje?
Fermentacija je stara tehnologija, ki jo vodijo očem nevidni mikroorganizmi, že pred mnogo leti pa so jo uporabljali za povečanje obstojnosti živil in podaljševanje roka trajanja. Postopek ima mnogo drugih pozitivnih lastnosti, med drugim prispeva k večji raznovrstnosti živil, izboljšani aromi, hranilni vrednosti ter sprejemljivosti živil, izboljša pa tudi prebavljivost ter ima ugodne učinke na zdravje. Naraščajočo uporabo fermentiranih živil dodatno spodbujajo novi dokazi o njihovi koristi, ki presegajo ugodne učinke na naš prebavni sistem. Poglejmo, katere še poznamo.

Jagodni zajtrk

Brez jagod si našega vrta skoraj ne znamo predstavljati. Dejstvo pa je, da niso samo lepe, sočne in sladke, temveč tudi zelo zdrave (če so pridelane ekološko). Vsebujejo veliko koristnih snovi, ki pozitivno vplivajo na zdravje in počutje, med drugim minerale, vitamine in antioksidante. V kulinariki so vsestransko uporabne, pripravljamo jih lahko na vse možne načine, v raznovrstnih jedeh. Pripravili smo tri recepte z jagodami za zdrav in hranljiv zajtrk.

Darilo za nove naročnike v aprilu: HAPPY CACAO

Prvim desetim naročnikom, ki se bodo na revijo Viva za najmanj eno leto naročili v mesecu maju, skupaj s spletno trgovino Malinca podarjamo mešanico Happy Cacao (100 g), ki je naravna, organska in zdrava različica kakava. Sestavljena je iz kakava criollo – gre za vrsto kakavovca najžlahtnejše vrste, kar se kaže v bogatem okusu in aromi, za boljši okus pa sta mu dodana še cimet najvišje kakovosti in kokosov sladkor. Več informacij o kakavovi mešanici poiščite na spletni strani www.malinca.si.


NAROČILNICA NA REVIJO VIVA
Vam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.