Pletenje – joga za možgane

Nevrologija je pletenje razglasila za jogo za možgane.
Nevrologija je pletenje razglasila za jogo za možgane. (Foto: Shutterstock)

V ritmičnem tempu igre pletilk človek zapade v nekakšno zamaknjenost. Roke so zaposlene, glava prosta nepotrebnih misli, zavest v stabilnem stanju ravnovesja. Pletenje je miselna praksa meditacije in koncentracije, konjiček, ki mu sledi na milijone žensk po svetu.

Nevrologija je pletenje razglasila za jogo za možgane, tako močan je njegov učinek. Med študijo, v kateri je sodelovalo več kot 4.000 ljudi z vsega sveta, so dokazali, da se med pletenjem zelo pogosto pojavlja stanje sreče. Sproščenost, odsotnost stresa in samouresničitev so zlahka dostopni vsem, ki se oprimejo pletilk.

Naravnost neverjeten je učinek pletenja na čustveno stabilnost, saj umirja in vodi k zaželenemu občutku ravnovesja. Prav tako boste, če se vsaj trikrat tedensko po slabo uro oprimete pletilk, pozitivne spremembe občutili tudi na drugih področjih življenja. Izboljšajo se pozornost in koncentracija, razvoj finih motoričnih sposobnosti, kreativnost, potrpežljivost ter vztrajnost. Nič vas ne bo tako zlahka vrglo s tira.

Prav tako so številni znanstveniki prepričani, da pletenje pomaga starejšim ženskam, da čim dlje ohranijo bister um in si podaljšajo življenje. Potrebujete še kak razlog, da vzamete pletilke v roke že danes?
Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki