Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

V novi Vivi, reviji za boljše življenje

Viva, revija za boljše življenje; april 2018, št. 293
Viva, revija za boljše življenje; april 2018, št. 293


V aprilski reviji Viva preberite:

Moja zdravnica 2018: asist. Maja Lampelj, dr. med., spec. ginekologije in porodništva

»Novo življenje se mi po več kot desetletju dela v svoji stroki še vedno zdi čudežno. Ob porodu, ko otrok zajoče, se mi še zmeraj zarosijo oči,« pripoveduje asist. Maja Lampelj, specialistka ginekologije in porodništva v UKC Maribor, letošnja prejemnica priznanja Moja zdravnica. Da k zdravniškemu poklicu sodi tudi prijazen odnos, poudarja: »Na takšen način obravnava pacientov teče bolj gladko. Moram pa reči, da določeno mero prijaznosti pričakujem tudi od njih. Prijaznost je namreč del vzajemnega spoštljivega odnosa.«

Umetna inteligenca: Zaveznica ali grožnja?

V današnjem času smo soočeni s skokovitimi tehnološkimi novostmi, ki so vedno bolj dejavne in vstopajo na polje biološkega ter nas tako soočajo z vedno večjim zbliževanjem tehnološkega in človeškega. »Razvoj tehnologije je pomemben za dobrobit celotne družbe kot tudi posameznika, pri čemer pa je naloga prava, da ob tem postavlja tudi določene omejitve,« poudarja Vesna Rijavec, profesorica z mariborske pravne fakultete. Z razvojem umetne inteligence se tako odpirajo številne možnosti tudi na področju našega zdravja in splošnega življenjskega standarda, pri čemer pa bodo pametni stroji v bodoče lahko še globlje vstopili tudi na polje medicine.


Za vsako osebo obstaja specifična travma

Z italijanskim zdravnikom in psihoterapevtom Marcom Mazzettijem smo se pogovarjali o njegovi pomoči žrtvam nasilja – migrantom in beguncem. »Zdaj vem, kako neverjetna so človeška bitja, da lahko preživijo in rastejo tudi po najgrozljivejših izkušnjah. Prav od njih sem se naučil, da mi nikoli ne zmanjka poguma, ko se spopadam s težavami v svojem življenju.«

Nova kolumna: Na jasnem z Manco G. Renko

Ko to pišem, je prvi dan po festivalu Literature sveta Fabula, ki ga vodim kot umetniška direktorica. Kdor je že kdaj sodeloval pri večjem projektu, ki človeka za nekaj mesecev posrka celega (skupaj z večeri, vikendi in prazniki), bo vedel, da obstajajo trije svetovi: svet pred festivalom, svet med festivalom in svet po festivalu. Prva svetova sta napolnjena z adrenalinom, strahom, evforijo in utrujenostjo, tretji, pofestivalski svet pa je čas praznine.

Sezonski alergijski rinitis

So kihanje, smrkanje, kašljanje in solzne oči vaši spomladanski spremljevalci? Potem spadate med tisto desetino Slovencev, za katere je ta letni čas manj prijeten. V zraku se namreč močno poveča delež alergenov, ki sprožajo alergijske reakcije oziroma spomladanske alergije oziroma seneni nahod ali sezonski alergijski rinitis. Te povzroča pelod vetrocvetnih rastlin, izražajo pa se na zgornjih dihalnih poteh, pogosto tudi na celotnih dihalih.


V času menopavze: Nove smernice pri obvladovanju sprememb

Od maja 2017 je v Sloveniji na voljo raztopina v obliki transdermalnega pršila, ki vsebuje snov, po sestavi in delovanju enako lastnemu ženskemu hormonu. Transdermalno pršilo, ki se nanese neposredno na kožo podlakti ali notranje strani stegna, omogoča z natančnim doziranjem manjši vnos hormonov v telo. Pri tem se je moč izogniti prehajanju učinkovine skozi jetra, kar je posledično bolj prijazno do želodca in prebavil. Po uporabi je koža suha že po dveh minutah. Na njej ni mastnih ali lepljivih ostankov, kot je to pogosteje pri uporabi krem in gelov. Pršilo se predpisuje na zdravniški recept ter za razliko od tablet ne povzroča tveganja za nastanek globoke venske tromboze in kardiovaskularnih bolezni.


Terapija z ventuzami in TKM

Uporaba ventuz oziroma vakuumskih kozarčkov je zelo učinkovita terapija v tradicionalni kitajski medicini (TKM). Uporabljajo se za odpravljanje bolečin, brazgotin v mišicah in veznem tkivu, mišičnih vozlov, oteklin, pa tudi za zdravljenje tesnobe, utrujenosti, revme, izboljšanje prebavnega sistema, aken, pareze obraza, spondiloze in kot kozmetična terapija za odpravljanje celulita in glajenje gub. Z njimi se zdravi tudi bolezni dihal, od navadnega prehlada do pljučnice in bronhitisa.

Omega-3 maščobne kisline : Ščit za srce in ožilje

Verjamem, da ste že vsi slišali za omega-3 maščobne kisline, poznane kot »dobre maščobe«, za katere velja, da so izjemno pomemben del prehrane in imajo mnogo zdravju koristnih učinkov. Nove tehnike v raziskovanju vpliva prehrane na celice omogočajo še globlji vpogled v njihovo delovanje. Tako danes vemo, da delujejo protivnetno in ščitijo pred srčno-žilnimi boleznimi.


Trobentica: dobrohotna znanilka pomladi

Trobentica (l. Primula vulgaris ali Primula acaulis) predvsem spomladi vsebuje številne zdravilne učinkovine, ki vplivajo na dihalne poti in nam lajšajo bolezni, ki se pojavijo ob koncu zime. Lahko uporabljamo tako svežo kot posušeno, samo ali pa jo mešamo z nekaterimi drugimi zdravilnimi rastlinami.
Ljudska imena: bičica, brezstebelni jeglič, brkončica, digavček, frcanjka, golček, gospodična, igavec, jaglič, navadna trobentica, ovčica, pevčica, piskerc, pobožne deklice, žoltica ...

Darilo za nove naročnike v aprilu: HAPPY CACAO

Prvim desetim naročnikom, ki se bodo na revijo Viva za najmanj eno leto naročili v mesecu aprilu, skupaj s spletno trgovino Malinca podarjamo mešanico Happy Cacao (100 g), ki je naravna, organska in zdrava različica kakava. Sestavljena je iz kakava criollo – gre za vrsto kakavovca najžlahtnejše vrste, kar se kaže v bogatem okusu in aromi, za boljši okus pa sta mu dodana še cimet najvišje kakovosti in kokosov sladkor. Več informacij o kakavovi mešanici poiščite na spletni strani www.malinca.si.

NAROČILNICA NA REVIJO VIVA

Vam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.