Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Holesterol pospešuje nastanek tumorjev raka debelega črevesa

Nova raziskava pojasnjuje povezavo med hrano, bogato s holesterolom, ter rakom debelega črevesa in danke.
Nova raziskava pojasnjuje povezavo med hrano, bogato s holesterolom, ter rakom debelega črevesa in danke.

Nova kalifornijska raziskava pojasnjuje povezavo med hrano, bogato s holesterolom, ter rakom debelega črevesa in danke.
V poskusih na miših so namreč ugotovili, da se maščobne celice v tem primeru hitreje delijo, kar spodbuja rast tumorjev. Zaradi presežka holesterola so se pri miših hitreje delile črevesne matične celice, zato so tudi tumorji nastajali veliko hitreje. Z raziskavo na molekularni ravni so odkrili tudi mehanizem, ki se skriva za tem pojavom. Znanstveniki upajo, da bo to odkritje pomagalo pri razvoju novih zdravil za raka debelega črevesa in danke, saj bodo svoja prizadevanja zdaj usmerili v iskanje motilcev tega mehanizma.

Rezultate raziskave so objavili v reviji Cell Stem Cell. Odkritje je zelo vznemirljivo, saj medtem ko je povezava holesterola iz hrane in raka debelega črevesa in danke že znana, doslej še nihče ni pojasnil, na kakšen način to poteka. Zdaj bodo še raziskali, ali ima novo odkrita molekularna pot podobno vlogo pri nastanku tudi drugih tumorjev.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

holesterol , rak debelega črevesa

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.