Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Na Dunaju s pomočjo virtualne resničnosti proti fobijam

V centru Phobius s pomočjo virtualne resničnosti zdravijo različne vrste fobij, kot denimo strah pred zaprtimi prostori, pajki, nevihtami, letenjem, višino in nastopanjem.
V centru Phobius s pomočjo virtualne resničnosti zdravijo različne vrste fobij, kot denimo strah pred zaprtimi prostori, pajki, nevihtami, letenjem, višino in nastopanjem.

V avstrijski prestolnici so lani odprli center za premagovanje fobij Phobius, kjer s pomočjo virtualne resničnosti zdravijo različne vrste fobij, kot denimo strah pred zaprtimi prostori, pajki, nevihtami, letenjem, višino in nastopanjem. To je prvi tovrstni center v nemško govorečem prostoru.
Dvigalo vas odpelje na vrh nebotičnika, nato se odprejo vrata. Pred vami se razprostira pogled na celo mesto, iz dvigala pa vodi samo ozka lesena deska. Čeprav gre le za virtualno resničnost, bi se ob pogledu navzdol marsikomu zatresla kolena. Nato iz zvočnika zaslišite glas: »Ko boste pripravljeni, stopite na desko.« Phobius že od 60. let prejšnjega stoletja povezuje terapijo soočanja s fobijami in tehniko virtualne resničnosti. Fobije nastanejo zaradi dolgotrajnega izogibanja soočenju z določenim strahom, trdita psihologa Christian Dingemann in Johannes Lanzinger, ki sta center ustanovila lani. Na določene stvari, ki v nas vzbujajo strah, se telo odziva s stresom. Da bi se izognili temu stresu, se izogibamo situacijam, v katerih bi bili s svojim strahom soočeni. Dokazano uspešna terapija za premagovanje fobij je terapija soočanja, tehnika pa omogoča večji nadzor nad terapijo.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

fobija

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.