Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Slovenija v vrhu po preživetju dojenčkov

Slovenija je z Estonijo na petem mestu med državami z najnižjo stopnjo umrljivosti novorojenčkov.
Slovenija je z Estonijo na petem mestu med državami z najnižjo stopnjo umrljivosti novorojenčkov. (Foto: Shutterstock)

Pred dopolnjenim prvim mesecem življenja vsako leto umre 2,6 milijona dojenčkov. Unicef je sporočil, da imajo največ možnosti za preživetje novorojenčki na Japonskem, Islandiji, v Singapurju, Estoniji in Sloveniji.
Na Japonskem umre eden od 1.111 dojenčkov, mlajših od enega meseca, medtem ko v Pakistanu kar eden od 22 dojenčkov ne dočaka prvega meseca. Dojenčki iz najbolj nevarnih krajev na svetu so 50-krat bolj ogroženi od tistih na varnejših območjih. Najmanjšo možnost za preživetje imajo tisti, ki se rodijo v Pakistanu, Srednjeafriški republiki in Afganistanu.

Slovenija je z Estonijo na petem mestu med državami z najnižjo stopnjo umrljivosti novorojenčkov – statistično gledano umre eden na 769 živorojenih otrok. Bolje so uvrščene le še Finska (eden na 833), Singapur (eden na 909), Islandija (eden na 1.000) in Japonska. Od 2,6 milijona novorojenčkov, ki jih letno umre na svetu, jih kar milijon umre že na dan rojstva. Več kot 80 odstotkov smrtnih primerov je posledica prezgodnjih rojstev, zapletov ob porodu in različnih okužb. Pri Unicefu opozarjajo, da bi lahko veliko smrti preprečili, če bi porod opravili usposobljeni zdravstveni delavci in če bi imeli na voljo vsaj čisto vodo in razkužila.

Vam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.