»Pametna« zobna ščetka spremlja zdravje srca

Pametna« zobna ščetka spremlja zdravje srca
Pametna« zobna ščetka spremlja zdravje srca (Foto: Shutterstock)

Španski znanstveniki ponujajo inovativen način za pravočasno odkrivanje srčnih bolezni.

To nalogo opravlja »pametna« zobna ščetka, ki lahko zazna zgodnje znake zdravstvenih težav, da bi preprečila njihov razvoj in s tem prezgodnjo smrt. Pametna ščetka namreč analizira slino, ob podatkih o srčnem utripu in krvnemu tlaku pa bo mogoče preprečiti, da bi se razvile nevarne bolezni oziroma mogoče pomagati, da ljudje bolje skrbijo za svoje zdravje.

Ščetka bi zdravnikom lahko vsakodnevno posredovala pomembne informacije o zdravstvenem stanju. Znaki, ki napovedujejo srčno kap, so občutek slabosti, mrzel pot in omotičnost. Pri moških so pogoste tudi bolečine v predelu prsnega koša, pri ženskah pa zasoplost, slabost ter bolečina v čeljustih. Med srčno kapjo strdek prepreči pretok krvi skozi arterije ali žile, ki s krvjo hranijo srčno mišico, pri čemer se v slini poviša raven natrija in prav to meri pametna zobna ščetke. Ista skupina znanstvenikov je sodelovala pri razvoju pametne majice, ki spremlja vitalne znake bolnikov.
Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Senta Frol

asist. Senta Frol dr. med., spec. nevrologije spec. nevrologije

Vsi Viva strokovnjaki