Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

V novi Vivi, reviji za boljše življenje

 Viva, revija za boljše življenje; februar 2018, št. 291.
Viva, revija za boljše življenje; februar 2018, št. 291.

V februarski Vivi preberite:

Erika Žnidaršič: Kapitalu ustreza nekritično novinarstvo

Oddaja Tarča, ki je razkrivala nepravilnosti v slovenskem zdravstvu, je Eriko Žnidaršič dokončno uveljavila kot eno vodilnih slovenskih raziskovalnih novinark. Odlikuje jo vse tisto, kar naj bi raziskovalni novinarji imeli: pronicljivost, poglobljenost, brezkompromisnost. »Po naravi sem temeljita, ne zadovoljim se s površinskimi odgovori. Zagotovo pa se je veliko lažje lotiti takšnih velikih tem z veliko izkušnjami.« Pravi, da je bila od vedno svojeglava, ni marala okvirjev, omejitev, vedno je želela pogledati še drugam. In če ima argumente, ji ni težko nobenega vprašati kar koli. Mi smo jo vprašali, kako je doživljala oddajo, o svobodi in smislu današnjega novinarstva, pa tudi o usklajevanju dela z družino ter odnosu s svojo osebno zdravnico.

Ob sumu na možgansko kap vsaka minuta šteje

Intervju z dr. Matijo Zupanom, dr. med., spec. nevrologije s Kliničnega oddelka za vaskularno nevrologijo in intenzivno nevrološko terapijo na Nevrološki kliniki UKC Ljubljana
»Ne zanikajmo težav! Če prepoznate znake možganske kapi, lahko tudi samo enega, takoj pokličite 112. Nihče ne bo jezen, če se kasneje izkaže, da ni šlo za možgansko kap. Če pa zgrešimo enega samega bolnika z možgansko kapjo, smo zgrešili veliko,« opozarja nevrolog dr. Matija Zupan, eden od desetih nevrologov z ljubljanske Nevrološke klinike, ki neprekinjeno – vse dni v letu, 24 ur dnevno – s pomočjo elektronske, video in avdio komunikacije bolnikom v partnerskih bolnišnicah po državi na daljavo zagotavljajo ustrezno obravnavo.

Multipla skleroza: Na obzorju nove možnosti zdravljenja

To je bolezen tisočerih obrazov, saj pri vsakem bolniku poteka drugače, predvsem pa ima še vedno zelo negativen prizvok trajne invalidnosti in odvisnosti od invalidskega vozička. Ta koncept je k sreči zdaj zastarel. Od začetka devetdesetih let, ko so prišla prva zdravila, gre razvoj z nesluteno hitrostjo naprej. Za bolnike je zdaj na voljo že veliko učinkovitih zdravil, s katerimi upočasnimo proces in tako izboljšamo njihovo kakovost življenja, predvsem odmaknemo invalidnost v poznejše obdobje – ali se ji celo povsem izognemo. In kar je najbolj razveseljivo, po novem je možno tudi zdravljenje tistih bolnikov, ki imajo primarno napredujočo obliko bolezni, za katero do zdaj ni bilo na voljo nobenega zdravila.

Viva predstavlja Projekt Imuno

Statistični podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje so pokazali upad precepljenosti za nekatere otroške bolezni (predvsem ošpice, mumps, rdečke) v zadnjih petih letih, zato smo študentje medicine zasnovali projekt Imuno, s katerim želimo aktivno poseči v situacijo in pridobljeno medicinsko znanje izkoristiti za izobraževanje mladih staršev in ostalih generacij o dejanski znanstveni sliki cepiv in njihovi pomembnosti. Projekt Imuno deluje pod okriljem Društva študentov medicine Slovenije, sestavljamo pa ga motivirani posamezniki, ki smo se tako iz profesionalnih kot osebnih razlogov odločili pristopiti k problemu cepljenja v Sloveniji.

Črevesna mikroflora: Naši drugi možgani

Ste vedeli, da imamo ljudje poleg možganov še en, enako pomemben center, ki se nahaja v črevesju? Možgani in črevesje sta najbolj oživčena organa v našem telesu, med seboj sta povezana in tudi komunicirata po osi mikrobiota-črevesje-možgani. To je dvosmerna povezava, ki poteka preko različnih poti, ogromen vpliv nanjo pa ima naša prehrana.


NAROČILNICA NA REVIJO VIVA


Uspešna zgodba o hujšanju

»Naj bo moja zgodba spodbuda vsem, ki se jim težave s kilogrami morda ponovijo. V življenju se srečujemo z različnimi izzivi, ob katerih rastemo in se spoznavamo. Morda na nekatere včasih odreagiramo tako, kot si ne bi želeli, a obupati res ne smemo. Sama sem prvič tukaj shujšala pred desetimi leti, potem pa se je zgodilo, da sem ponovno prišla po pomoč,« začne pripovedovati svojo zgodbo gospa Simona.

Aromaterapija zdravi dušo in telo

Aromaterapija je veda, ki je v zadnjem stoletju popularizirala uporabo dišečih zdravilnih rastlin za doseganje dobrega počutja in izboljševanje kakovosti življenja. Gre za »najbolj dišečo komplementarno metodo zdravljenja«, ki ima skozi olfaktorno izkustvo neposreden vpliv na naše možgane, zato je postala pri ljudeh zelo priljubljena.
Kako barve vplivajo na naša čustva
Če se zavedamo ali ne, imajo barve, ki nas spremljajo na vsakem koraku, močan vpliv na nas. Spreminjajo lahko naše razpoloženje, vedenje, ali pa vplivajo tudi na to, koliko pojemo in kaj si zapomnimo.

Obrazi ljubezni: Partnerstvo skozi generacije

»Ljubezen ima toliko različnih obrazov in vsebin, da jo je težko spraviti v en predal. Za naše babice je bila ljubezen, da je mož ni tepel, da ni bila lačna in da je imela streho nad glavo. Za mojo mamo je bila ljubezen to, da ji je mož dal denar in da smo zgradili hišo. Bolj je bilo v ospredju to, kaj imeti. Sama sem se poročila pri 19. letih in z možem, s katerim sva skupaj preživljala srednješolski čas, je bila ljubezen velikokrat to, da je to oseba, ki me nasmeji in s katero sva oziroma imava skupne cilje. Pri moškem mi je pomembno tudi to, da me pusti pri miru, ko to potrebujem. Da je dober z mano in da dobim dovolj objemov. Z možem sva se naučila, da imava vsak svoje zadolžitve in si pustiva dihati. Zame je to višek ljubezni,« svoje dojemanje ljubezni predstavi Milena Miklavčič, popisovalka intimnih razmerij s poudarkom na spolnosti v našem okolju.

Darilo za nove naročnike v februarju

Prvim desetim naročnikom, ki se bodo v januarju za najmanj eno leto naročili na revijo Viva, bomo poklonili knjigo Ne čakaj na vikend - Kako uskladiš delo, družino in čas ZASE ter zaživiš življenje svojih sanj, avtorice Maje Golob. Knjiga predstavlja osupljivo izpoved ženske, ki si je upala sanjati in je hotela vse: kariero, družino in svoboda, a je pozabila nase. Namenjena je vsem ženskam, ki hočejo od življenja več. Prinaša praktične izzive in vaje, ki pomagajo doseči boljše ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem ter zaživeti bolj polno, srečnejše življenje.


NAROČILNICA NA REVIJO VIVAVam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.