Zakonski stan in demenca

Znanstveniki poudarjajo, da je bila povezava med zakonskim stanom in tveganjem za demenco izrazita in neodvisna od siceršnjega zdravstvenega stanja.
Znanstveniki poudarjajo, da je bila povezava med zakonskim stanom in tveganjem za demenco izrazita in neodvisna od siceršnjega zdravstvenega stanja. (Foto: Shutterstock)

Poročeni ljudje oziroma tisti v dolgotrajnem razmerju si lahko malce oddahnejo glede demence, saj jih ogroža manj kot nevezane.

Po podatkih več kot 812.000 ljudi se je namreč izkazalo, da je njihovo tveganje za demenco v povprečju za 42 odstotkov višje v primerjavi s tistimi, ki so v razmerju. Demenca bolj ogroža tudi ovdovele ljudi, ne pa tudi ločenih. Znanstveniki poudarjajo, da je bila povezava med zakonskim stanom in tveganjem za demenco izrazita in neodvisna od siceršnjega zdravstvenega stanja. Že prejšnje študije so nakazovale, da zakonski stan pomembno ščiti tudi pred drugimi boleznimi, kot sta denimo srčna in možganska kap.
Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Boštjan Kersnič

Boštjan Kersnič dr. med. spec. nefrolog

Vsi Viva strokovnjaki