Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

V novi Vivi, reviji za boljše življenje

Viva, revija za boljše življenje; januar 2018, št. 290.
Viva, revija za boljše življenje; januar 2018, št. 290.

V januarski Vivi preberite:

Moč uma: Kaj nas v resnici zdravi?

Najmogočnejše zdravilo se skriva v nas samih. Moč naših misli pri zdravljenju bolezni in ozdravitvi je naravnost osupljiva! Lahko nam ublaži bolečino, okrepi imunost in pospeši okrevanje, ali pa resno poslabša stanje. Telo doživlja tisto, v kar um verjame. Vsak dan smo bliže odgovorom na enega največjih misterijev v medicini – placebo učinek.


Intervju o izzivih današnje vzgoje

Vzgoja, pravi Eva Hrovat Kuhar, univ. dipl. psih., družinska in vedenjska terapevtka, ki je zaposlena v osnovni šoli, danes prinaša iz generacije v generacijo težje izzive. Nasvete, kako se spopasti z njimi, je zapisala v knjigi s prav takšnim naslovom: Izzivi sodobne vzgoje. »Ključna težava je v tem, da želijo starši otroku vse prepogosto le ugoditi in mu vse nuditi, preveč stvari skušajo narediti namesto njega. Ne zavedajo se, da na dolgi rok s tem otroku samo škodijo. Obenem pozabljajo, nase, na svoje potrebe. Najprej morajo biti starši sami zadovoljni, tako bodo laže vzgajali in obenem naučili otroke, da niso center družine, temveč le njen del,« poudarja avtorica.

Ko se človek boji, se ne upira

»Nekje sem prebrala zanimivo misel, da je kapitalizem ugotovil, da pretirano izkoriščanje ni dobro, saj pripelje do odpora. Ljudem je potrebno dati ravno toliko, da jih bo strah, da bi to izgubili. To pri nas odlično deluje. Ko se človek boji, se ne upira,« ugotavlja Lidija Jerkič, predsednica največje sindikalne organizacije pri nas – Zveze svobodnih sindikatov Slovenije. In dodaja, da marsikdo v Sloveniji misli, da se stvari dogajajo same od sebe, vendar se ne: »Ljudem skušamo dopovedovati, da morajo biti aktivni, da morajo pomagati, da morajo pokazati in povedati, kaj hočejo, in za tem stati.«

Betka Šuhel Mikolič: Spustimo svoje strasti na plano

Betka Šuhel Mikolič, nekdanja televizijka in radijka s prepoznavnim žametnim glasom, ki se danes giblje v svetu odnosov z javnostmi, moderiranja, nastopanja in predavanj, je Slovenijo navdušila s projektom Od vzhoda do vzhoda, ki je na tisoče ljudi v 24 urah privabil na Šmarno goro (predlani) ter Pohorje (lani). Letos spet vabi lovit nove sončne vzhode, ni nujno, da z njo, predvsem pa nas, tudi s svojim zgledom, spodbuja, da naredimo premik v glavah, da bi spustili svoje strasti na plano in se obdali z živahno energijo.
"Veste, veselje do življenja si je treba prigarati. Ta beseda že sama po sebi odbija. A žal nič ne pade samo z neba. Moj edini joker je veselje do vsega, kar počnem, kar je, roko na srce, stvar izbire, se vam ne zdi? Vedno bolj verjamem, da smo ljudje sami svoje sreče kovači."

Akupresura proti tesnobi in depresiji

Sami si lahko lajšamo simptome in se sprostimo že, če redno in vestno pritiskamo določene točke na svojem telesu – izvajamo akupresuro. Akupresura poveča krvni obtok in sprosti mišice. Ko kri in energija prosto krožita, vse funkcije v telesu delujejo bolje in zato se počutimo vitalni in polni energije. Na desni strani predstavljamo nekaj točk, ki jih lahko uporabljamo za zmanjšanje živčnosti, depresije in anksioznosti. Izberite tiste, ki so primerne za vaše težave. Pomagamo si tako, da umirjeno in globoko dihamo, močno pritisnemo opisano točko, jo držimo in nato spustimo. Večkrat zapored ponovimo.

Človek ne jezi se

Ali je tudi v vašem življenju stres prevzel glavno vlogo, vi pa pokate po šivih in se vam kadi iz ušes? Umirite žogo. Če želite živeti dlje in bolj zdravo, potem se morate naučiti hladnokrvnosti, čeprav vas vse naokoli obkrožajo težave. Žal je ohranjanje mirnosti podvig, ki mu številni ljudje niso kos. Skoraj tretjina Britancev je denimo izjavila, da ima vsaj eden njihov dober prijatelj ali sorodnik težave z nadzorom jeze, medtem ko je vsak deseti priznal, da ima te težave tudi sam. Spoznajte (vsaj) deset razlogov, zaradi katerih je dobro spraviti bes pod nadzor.

Samomori med starejšimi so pogostejši - pa je komu mar?

Zakaj samomori med starimi ne pritegnejo pozornosti, je bilo le eno od številnih neodgovorjenih vprašanj. Večina je precej bolj strpna do samomorov starih kot drugih starostnih skupin – ker so že tako tik pred smrtjo? Ker so tako ali tako le še breme? Samomorilni količnik v tako imenovanem zahodnem svetu se zmanjšuje, izjema so stari, predvsem moški. Prav temu dejstvu so se posvetili na zadnji debati OPRO, zavoda za aplikativne študije v Centru kulture v Španskih borcih. Moderator Otto Gerdina je gostil psihiatrinjo prof. dr. Vesno Švab, kriminalista Gorazda Jesenka in filozofa prof. dr. Boruta Ošlaja.

Triki za uspešno hujšanje

Zagotovo je malo tistih, ki si v začetku leta še nikoli niso zadali zaobljube in se odločili, da bodo z novim letom spremenili svoje prehranjevalne navade, se začeli gibati in končno shujšali. Pogosto pa takšne odločitve sprejmemo prehitro in brez zastavljenega načrta. Način, kako se lotimo hujšanja, je preveč ekstremen, saj bi se radi kar se da hitro znebili kilogramov. Tudi mediji nam pogosto niso v pomoč, ko nas bombardirajo s ta hip najbolj popularno dieto ali z izdelkom za razstrupljanje, ki naj bi uspešno odpravil posledice prenajedanja. Na koncu pa se izkaže, da s takšnimi izdelki stanjšamo le svojo denarnico, ne pa tudi pasu. Kako se torej lotiti hujšanja?


Posebna priloga: Vse o četrtem Festivalu celostnega zdravja!

Darilo za nove naročnike v januarju

Prvim desetim naročnikom, ki se bodo v januarju za najmanj eno leto naročili na revijo Viva, bomo poklonili knjigo Ne čakaj na vikend - Kako uskladiš delo, družino in čas ZASE ter zaživiš življenje svojih sanj, avtorice Maje Golob. Knjiga predstavlja osupljivo izpoved ženske, ki si je upala sanjati in je hotela vse: kariero, družino in svoboda, a je pozabila nase. Namenjena je vsem ženskam, ki hočejo od življenja več. Prinaša praktične izzive in vaje, ki pomagajo doseči boljše ravnovesje med poklicnim in zasebnim življenjem ter zaživeti bolj polno, srečnejše življenje.NAROČILNICA NA REVIJO VIVA

Vam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.