Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Preventivni pregledi koristni, a se jih ne udeležujemo

(Foto: Shutterstock)

Slovenci neizmerno cenimo svoje zdravje. Toda čeprav ga postavljamo najvišje na lestvici vrednot, mu ne posvečamo dovolj pozornosti. Vsak peti Slovenec pravi, da v zadnjih treh letih ni bil na nobenem preventivnem pregledu, vsak četrti pa pravi, da se še nikdar ni samopregledal.
Vsak tretji meni, da njegovo zdravstveno stanje ni najboljše in da bi za svoje zdravje lahko poskrbel bolje. Tako je pokazala raziskava o skrbi za zdravje Slovencev na vzorcu 1.032 ljudi, ki je nastala na pobudo Zavarovalnice Sava.

Čeprav kar petinšestdeset odstotkov Slovencev ocenjuje, da je njihovo zdravje dobro, jih več kot tretjina (35 %) meni, da njihovo zdravstveno stanje ni najboljše ali celo, da je slabo. Vsak drugi Slovenec pa trdi, da bi za svoje zdravje lahko naredil več. Večina ljudi za svoje zdravje skrbi tako, da se zdravo prehranjuje, ne kadi in ne pije alkoholnih pijač, je telesno aktivna in skrbi za dovolj spanja in sproščanja, le vsak peti Slovenec se udeležuje preventivnih zdravstvenih pregledov ali se samopregleduje. Vsak drugi Slovenec meni, da je za preprečevanje nastajanja bolezni in zgodnje odkrivanje bolezenskih stanj ključen zdrav življenjski slog, vsak peti pa je prepričan, da so za to pomembni preventivni pregledi. Čeprav je lahko samopregledovanje ključno pri odkrivanju številnih bolezni, samo štirje odstotki Slovencev menijo, da je pomembno pri odkrivanju bolezni.

»Bolezen ne izbira, zato so preventivni zdravstveni pregledi zelo priporočljivi,« je dejal prim. Bojan Lovše, dr. med., ki vodi ambulanto za medicino dela, prometa in športa v Mariboru in je kot strokovnjak sodeloval pri raziskavi.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

preventivni pregled

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.