Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

V novi Vivi, reviji za boljše življenje

Viva, revija za boljše življenje; december 2017, št. 289.
Viva, revija za boljše življenje; december 2017, št. 289.

V decembrski Vivi preberite:

Čuječnost za vsakdanjo rabo

Čuječnost je praksa, ki izhaja iz budistične tradicije, vendar pa je to mogoče prakticirati v sekularni obliki, neodvisno od njenega izvora. Gre za duševno sposobnost vsakega človeka, ki jo lahko doseže prek različnih tehnik in metod, usmerjenih k razvijanju tovrstnega zavedanja. Za doseganje slednjega, za kar je pomembna redna vaja, obstajajo formalne in neformalne prakse. Med prve sodijo različne oblike meditacije, kot so pozornost, namenjena dihanju, pregled telesa, čuječnost v gibanju ali pa neformalne, ki vključujejo na primer čuječe zavedanje opravljanja vsakodnevnih aktivnosti, kot je to lahko hoja, hranjenje, umivanje, vožnja z avtobusom in drugo. Celo naše življenje je tako (lahko) meditativna praksa, ki jo podpremo s formalno meditacijo, pa so besede učitelja joge in čuječnosti Roberta Križaja, še enega od predavateljev na omenjeni konferenci. Torej biti prisotni tukaj in zdaj, v telesu in sprejemati, kar se v njem dogaja na različnih ravneh. Temu, kar se nam dogaja v sedanjosti, lahko resnično posvetimo pozornost, če to obenem tudi sprejemamo in ne presojamo.50 odtenkov sreče

V življenju sreča ne obstaja. Obstajajo zgolj srečni trenutki. S svojim življenjem so najbolj zadovoljni tisti ljudje, ki srečo najdejo v majhnih stvareh. Vsaka takšna, še tako majhna srečica, nam lahko dvigne razpoloženje, ki traja ves dan in nam ga ne uspe pokvariti sto drugih stvari, na katerih običajno »pademo«. Zakaj se torej ne bi poskusili v raziskovanju vseh tistih malih stvari, ki jih je veliko okoli nas, in tako povečamo svojo srečo?
Za začetek in navdih objavljamo seznam 50 trenutkov, ko smo v življenju najsrečnejši. V nekaterih se boste zlahka prepoznali, drugi vam bodo morda zveneli preveč banalno, tretji smešno in neznatno, pa vendar so to tisti trenutki, ko se zavemo, da smo srečni, ker smo živi, in zaradi katerih je vredno živeti.

Manca G. Renko: Verjamem v kolektivno junaštvo

Manca G. Renko velja za eno najvidnejših mladih intelektualk pri nas, predvsem pa eno od tistih, ki brez zadržkov pove oziroma napiše, kar misli. Je odgovorna urednica spletnega portala AirBeletrina in letos prvič programska vodja mednarodnega festivala Literature sveta – Fabula. Piše kritike, refleksije, moderira pogovore, prevaja, letos je izšel tudi njen knjižni prvenec – Lastno življenje (Srečanje z Zofko Kveder), s katerim želi v mladih bralkah in bralcih prebuditi zavedanje, kako pomembno je, da se upiramo družbenim krivicam, da že izborjenih pravic ne jemljemo za samoumevne in ves čas stremimo k temu, da bomo nekoč živeli v »najboljšem možnem izmed vseh svetov«.

Pri proučevanju vzrokov za demenco nas čaka še veliko dela

Na možgane vpliva vse, kar se nam dogaja, pojasnjuje nevrolog prof. dr. Zvezdan Pirtošek, predstojnik Katedre za nevrologijo na ljubljanski Medicinski fakulteti »Dolgotrajen stres povzroča fizično izginjanje celic, kar pomeni, da imamo poleg slabe kakovosti življenja tudi veliko večjo možnost, da bomo postali dementni. V Siriji so zaradi vojne ljudje danes depresivni in velika verjetnost je, da bodo jutri – pri petdesetih ali šestdesetih letih – zboleli za demenco. Tudi negotovost, ki jo živi mlada generacija, obsojena na prekarno delo, se bo odražala na zdravju. Družba bi morala zato skrbeti za nove generacije tako, da bi jim omogočala čim bolj kakovostno življenje. Razmišljanje o tem, ali se humana družba splača ali ne, je povsem napačno. Končni cilj ne bi smel biti denar, pač pa zdravi in srečni ljudje.«

Miti in resnica o ceni zdravil

Kar plačamo, je cena, kar dobimo, je vrednost, je znana modrost Warrena Buffetta, enega najuspešnejših poslovnežev in človekoljubov na svetu. Da imajo zdravila veliko vrednost, ni nobenega dvoma, veliko pa je razprave o njihovi ceni, ki naj bila previsoka in višala skupne izdatke za zdravstvo v Sloveniji. V resnici je cena zdravil v zadnjih šestih letih padla za skoraj tretjino.

Pomlajevanje z laserji

Marsikatero nepravilnost našega telesa in še posebej kože nam v zadnjih dveh desetletjih lahko odpravijo postopki z visokoenergetskimi laserji in drugimi najsodobnejšimi svetlobnimi viri. Ob sodobnem zahtevnem življenjskem tempu je časa za okrevanje po raznih posegih vse manj. Zlasti to velja za estetske posege na koži. Vedno bolj aktualni so posegi, po katerih si hitro opomoremo in se lahko čim prej povrnemo k vsakodnevnim opravilom. V želji, da bi bili postopki prijaznejši pa tudi manj nevarni, so tehnologi na različnih koncih sveta v sodelovanju z laserskimi dermatokirurgi razvijali aparature, ki zadoščajo tem pogojem.

Bachove kapljice za notranje ravnovesje

Stres je danes eden od poglavitnih vzrokov za številna bolezenska stanja in zmanjšano kakovost življenja. Le redki se stresnim okoliščinam v sodobnem ritmu življenja lahko povsem izognejo, zato so vedno dobrodošli pomočniki, ki naše čustvene stiske blažijo, še posebej, če so naravni. Takšna pomoč so Bachove cvetne esence, ki pomagajo, da se v kriznih trenutkih, najsi je to izpit, nastop, strah pred letenjem, obisk zobozdravnika, ločitev, poslovni sestanek ... umirimo in ohranimo mirno glavo.

Priročnik za trajno vitkost

»Zagovarjam tezo, da glavna težava odvečnih kilogramov ni nakopičena maščoba, ampak nakopičena čustva. Šele ko jih zmoremo predelati in spustiti, lahko trajno odvržemo tudi kilograme. V resnici ni težko shujšati, vsakemu to lahko uspe razmeroma hitro in enostavno. Pravo vprašanje je, kako novo težo obdržati za vse življenje. Moj odgovor na to se glasi: šele takrat, ko razrešimo čustva, ki se skrivajo v ozadju odvečnih kilogramov,« pravi Irena Tul, avtorica Hipno Fit Planerja, priročnika za lažje hujšanje in trajne rezultate ali ogledala svojega napredka, kot ga sama še raje imenuje.


Zdravilne rastline na domačem vrtičku in balkonu

V mesecu decembru ne moremo več nabirati zdravilnih rastlin v naravi, razen redkih izjem, saj se morajo tudi rastline »odpočiti« in se pripraviti na »novo sezono«, ko nas bodo spet razveseljevale s svojo lepoto in zdravilnostjo. V teh mesecih bomo spoznavali nekatera zelišča, ki jih lahko gojimo na našem vrtičku ali pa v loncih na balkonu ali okenskih policah.

Praznično prenajedanje

Praznični dnevi so samo še korak stran in mnogi že načrtujete zabave, na katerih brez dobre hrane, pogosto pa tudi nekaj alkohola, ne gre. Poleg prijetnih trenutkov z bližnjimi praznike spremlja tudi kanček stresa in manj telesne aktivnosti, kar je lahko skupaj z neuravnoteženim jedilnikom recept za odvečne kilograme in utrujenost. Zakaj se tako težko ustavimo le pri enem ali dveh koščkih peciva? In kaj se zgodi v našem telesu, če s takšnimi pregrehami nadaljujemo?

Darilo za nove naročnike v decembru

Prvim desetim naročnikom, ki se bodo v decembru za najmanj eno leto naročili na revijo Viva, bomo poklonili knjigo Feng Shui Špele Križanovsky, v kateri je podrobno predstavljen zgodovinski pregled metod in spoznanj feng shuija ter najpomembnejša načela, ki lahko oplemenitijo sodobno arhitekturno prakso. Sistematično predstavi različne metodologije feng shuija, med njimi pet elementarnih stopenj, šolo oblike in tehnike šole kompasa. Knjiga nazadnje prinaša še izviren koncept vitalne hiše, ki združuje spoznanja klasičnega feng shuija in aktualna načela oblikovanja prostora. Feng shui je zaznava in odnos do sveta, ki zadeva vsakogar. Ne gre za ezoterično vedo ali umetnost zaznavanja nevidnih energij, temveč za spretnost oblikovanja prostora tako, da se v njem dobro počutimo.


NAROČILNICA NA REVIJO VIVA

Vam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.