Pozabljivost znak visoke inteligence?

Pozabljanje utegne biti znak, da vaši možgani delajo prav to, kar bi morali.
Pozabljanje utegne biti znak, da vaši možgani delajo prav to, kar bi morali. (Foto: Shutterstock)

Pogosto pozabljate? Ste se odpravili v kuhinjo po pribor in na poti iz dnevne sobe do kuhinje že pozabili, po kaj ste prišli?

Če ste se neštetokrat znašli v podobni situaciji, utegnete biti poslej morda na to celo ponosni, saj – če je verjeti novi raziskavi – spadate v skupino nadpovprečno inteligentnih ljudi. Do tega sklepa so se dokopali po celem nizu raziskav, ki so vse pokazale, da je »slabši spomin« v resnici mehanizem, ki ga možgani uporabljajo, da si naredijo prostor za pomembne informacije.

Naš um »pozablja« na tisto, za kar oceni, da ni tako pomembno in s tem sprošča prostor za spominjanje pomembnejših stvari. Če torej možgani »ocenijo«, da boste nalogo zlahka opravili, izbrišejo iz spomina nepomembne informacije in odpirajo možnost za sprejem drugih, če pa ocenijo, da opravljanje naloge zahteva več časa in dela, bodo shranili vse informacije, potrebne za njeno izvedbo. Težave s spominom torej niso nujno slab znak. Priporočljivo je, da občasno očistite svoj um, pri čemer si lahko pomagate, denimo s telovadbo. Med vadbo se povečuje število nevronov v hipokampusu, ki lažje »čistijo« nepotrebne ali manj potrebne informacije.

Pozabljanje utegne biti znak, da vaši možgani delajo prav to, kar bi morali. Če se ne morete spomniti, kje ste pustili telefon, to morda niti ni tako pomembno. Zagotovo ga boste našli.
Jurica Ferenčina

Jurica Ferenčina dr. med. spec. družinske medicine

Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki