Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Zakaj se ne moremo upreti čipsu?

Po prepričevanju SZO bi utegnili preprečiti okoli 2,5 milijona smrti letno, če bi količino soli omejili na priporočeno količino petih gramov, v resnici pa je večina ljudi zaužije od 80 do kar 140 odstotkov več.
Po prepričevanju SZO bi utegnili preprečiti okoli 2,5 milijona smrti letno, če bi količino soli omejili na priporočeno količino petih gramov, v resnici pa je večina ljudi zaužije od 80 do kar 140 odstotkov več. (Foto: Shutterstock)

Krivi so nevroni, ki spodbujajo hlepenje po slanem, zato ljudje, ki jim manjka hormonov, zmotno mislijo, da potrebujejo več natrija kot v resnici.
Novo odkritje daje upanje za razvoj zdravil, ki bi ciljali prav na te nevrone, ki so zadolženi, da zaznajo pomanjkanje soli oziroma natrija in posledično sprožijo željo po slanem, da bi odpravili to pomanjkanje. Toda če je njihovo delovanje moteno, posledično zaužijemo preveč ali pa tudi premalo soli, kar sčasoma povzroča velik stres srčno-žilnemu sistemu.

To poročilo naslavlja glavno, dvanajstletno študijo, objavljeno pred kratkim, ki je z gotovostjo dokazala, da prehrana z veliko soli podvaja tveganje za odpoved srca. Po prepričevanju SZO bi utegnili preprečiti okoli 2,5 milijona smrti letno, če bi količino soli omejili na priporočeno količino petih gramov, v resnici pa je večina ljudi zaužije od 80 do kar 140 odstotkov več. Sol sicer potrebujemo, saj pomaga pri uravnavnaju ravni vode, krvnega tlaka ter celičnih funkcij. Izgubljamo jo z znojenjem ter drugimi presnovnimi procesi, hormoni pa se sproščajo kot odgovor na manko soli.

Kljub temu še ni znano, kako sol vpliva na možgane, kjer nastaja občutek potrebe po soli. Raziskava na miših je razkrila, da se pri manku soli aktivirajo določeni hormoni, denimo aldosteron, ki ga telo izloča, če mu manjka soli, in odgovor celic v možganih je, da želimo jesti slano. Ta hormon močno vpliva na nevrone, ki pa niso edini krivci za potrebo po presežku soli. Vpliva tudi hormon angiotensin II, ki se prav tako sprošča, ko telesu primanjkuje soli. Gre za kombinirano povezavo med dvema različnima skupinama nevronov, in to je le še eno od številnih vprašanj, na katera zdaj znanstveniki pospešeno iščejo odgovore.

Visoko vsebnost soli imajo slaniki, sir, slanina, olive, kisle kumarice, sojina omaka, pripravljene omake za testenine, čips, sendviči, pršut, salame in večina predelanih mesnin. Nezanemarljivo je, da celo šumeče vitaminske tablete in sredstva proti bolečini lahko vsebujejo tudi do gram soli v eni tableti.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

odpoved srca , pomanjkanje hormonov , natrij , raziskava

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.