Zakaj več jemo zvečer?

  • TK
  • petek, 28. februar 2020
Zvečer pojemo več, ker nam hrana zvečer povzroča manjši občutek zadovoljitve kot čez dan.
Zvečer pojemo več, ker nam hrana zvečer povzroča manjši občutek zadovoljitve kot čez dan. (Foto: Shutterstock)

Zvečer nam hrana ne povzroča enakega občutka sitosti, kot ko jemo čez dan. To so odkrili z uporabo magnetne resonance, ki je merila odziv možganov na hrano. Ko gre za navado, da s hrano pretiravamo pozno zvečer, je kot v številnih drugih primerih, rešitev v glavi.

Raziskovalci so uporabili MRI, da bi izmerili, kako se možgani različnih ljudi odzivajo na slike visokokalorične hrane (keksi, sladoled, hamburgerji) ter nizkokalorične hrane (sadje, zelenjava, polnovredna žita) v različnih delih dneva, konkretno zjutraj in zvečer. Pokazalo se je, da slike hrane, posebej visokokalorične, lahko povzročijo skok možganske aktivnosti, pri čemer je bila ta nevronska reakcija zvečer nekoliko šibkejša.

To spoznanje je bilo nekoliko presenetljivo, saj je bil cilj raziskave odkriti, zakaj več pojemo zvečer. Toda na temelju podatkov, ki jih je dala MRI, so sklepali, da je razlog, da zvečer pojemo več, v tem, ker nam hrana zvečer povzroča manjši občutek zadovoljitve kot čez dan. Če hočemo občutiti enak občutek sitosti in zadovoljstva, kot ko jemo čez dan, moramo zvečer pojesti več oziroma skušamo s količino hrane nadoknaditi kakovost doživetja.