Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kronična mieloična levkemija nekdaj usodna, danes kronična bolezen

Kronična mieloična levkemija je bolezen, kjer je znanost v boju proti raku v zadnjih petnajstih letih dosegla največji preboj.
Kronična mieloična levkemija je bolezen, kjer je znanost v boju proti raku v zadnjih petnajstih letih dosegla največji preboj. (Foto: Shutterstock)

Kronična mieloična levkemija (KML) je bolezen, kjer je znanost v boju proti raku v zadnjih petnajstih letih dosegla največji preboj.
Nekoč je bila smrtonosna, danes pa je po zaslugi tarčnih zdravil kronična bolezen, za katero najnovejše študije potrjujejo, da lahko nekateri bolniki pod določenimi skrbno nadzorovanimi pogoji celo prenehajo jemati zdravila, pa bo bolezen vseeno ostala v remisiji, so sporočili na novinarski konferenci pred svetovnim dnevom KML. KML je rak krvnih celic in kostnega mozga, ki prizadene okoli 15 odstotkov vseh bolnikov z levkemijo.

Razvije se v kostnem mozgu, kjer zaradi zamenjave delčkov dveh kromosomov (kromosoma številki 22 in 9 – zato je svetovni dan KML 22. 9.) nastaja preveč bolezensko spremenjenih belih krvničk, ki jih imenujemo tudi levkemične celice. Bolezen pogosto označimo za potuhnjeno, saj so prvi simptomi lahko zelo splošni: utrujenost, bolečine v trebuhu in kosteh, občutek napihnjenosti, zvišana telesna temperatura, nočno potenje, zadihanost, hujšanje. Na KML lahko utemeljeno posumimo šele na osnovi krvnih preiskav. Glavni cilj zdravljenja je kar najhitreje zmanjšati število levkemičnih celic v telesu na najnižjo možno raven.

Pred letom 2001 za KML ni bilo na voljo učinkovitih zdravil in bolezen je praviloma napredovala. Edini učinkoviti način zdravljenja je bila presaditev kostnega mozga (krvotvornih matičnih celic). Po zaslugi tarčnih oziroma bioloških zdravil je KML postala kronična bolezen, saj zdravljenje uspešno zniža raven levkemičnih celic v bolnikovem telesu. V Sloveniji vsako leto za KML na novo zboli od 12 do 20 bolnikov.

V Slovenskem združenju bolnikov z limfomom in levkemijo, L&L poudarjajo pomen celostne obravnave in rehabilitacije bolnikov. »To v Sloveniji ni sistemsko urejeno in vsem dostopno. Zato je naše združenje skupaj z Združenjem hematologov Slovenije začelo izvajati pilotski projekt celostne rehabilitacije bolnikov s krvnimi raki Skupaj na poti do zdravja, ki ga sofinancira Ministrstvo za zdravje. Program smo pripravili v sodelovanju z različnimi slovenskimi strokovnjaki s področja hematologije, onkologije, zdravstvene nege, fizioterapije, kineziologije, psihoterapije in dietetike. Dopolnjuje in nadgrajuje obstoječo zdravstveno obravnavo bolnika s krvnimi raki v javno-zdravstvenih ustanovah, je nadgradnja že obstoječega pilotnega spremljanja bolnikov na Kliničnem oddelku za hematologijo UKC Ljubljana ter ozavešča o zdravem načinu življenja in nujni preventivi po zaključku zdravljenja. Po končanem zdravljenju pa bolnika podpre pri kakovostni ponovni vključitvi v socialno, izobraževalno in delovno okolje,« je povedala Kristina Modic, izvršna direktorica združenja.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

kronična mieloična levkemija

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.