Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

V novi Vivi, reviji za boljše življenje

Viva, revija za boljše življenje; št. 287, oktober 2017
Viva, revija za boljše življenje; št. 287, oktober 2017

V oktobrski Vivi preberite:

Bolnik je vedno na prvem mestu

»Pri opozarjanju na nepravilnosti, pomanjkanje kadra in pritiske v zdravstvenih ustanovah se nihče od zaposlenih ne upa izpostaviti, ker lahko ostane brez službe. Marsikje se ustvarjata strahovlada in negotovost. Če k temu prištejemo še mizerno plačilo, potem je razumljivo, zakaj vse več medicinskih sester odhaja v tujino,« poudarja Monika Ažman, predsednica Zbornice zdravstvene in babiške nege – Zveze strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov. Ob tem dodaja, da jo najbolj boli položaj kolegic, ki že več kot trideset let delajo na negovalnih oddelkih in v domovih za ostarele, ko bodo šle v pokoj, pa si s 480 evri pokojnine niti približno ne bodo mogle privoščiti oskrbe v tem istem domu, kar je, kot pravi, sramotno.

Louise L. Hay in njena zapuščina

Louise L. Hay velja za eno najbolj priznanih začetnic gibanj samopomoči in kraljico new-age literature, ki je vplivala na milijone ljudi po vsem svetu. Njena dediščina, ki jo je zapustila v 90. letu starosti 30. avgusta letos, ko je preminula mirno v spanju, je za mnoge neprecenljiva. Kljub temu njeni nauki niso brez kontroverznosti in kritike. Je mogoče povsem slepo in predvsem brez škode slediti njenim nasvetom?

Špela Grošelj: Hujašanje se začne v glavi

Z oktobrom prihaja na naše televizijske zaslone nov resničnostni šov The Biggest Loser Slovenija, v kateri bo zmagal tisti tekmovalec, ki bo v šovu največ izgubil. Kilogramov namreč. Na tej poti osebne preobrazbe jih bo spremljala skupina izkušenih strokovnjakov, bodrila pa jih bo Špela Grošelj. »Tudi sama imam izkušnjo s hujšanjem in vem, kako je, ko se odrekaš svoji najljubši hrani in ko se lotiš novega življenjskega sloga. Na sploh me treningi, športni dodatki k prehrani, diete, prehrana ... zanimajo. In seveda mi je zelo pomembno, da ima oddaja pozitivno noto. Ljudem bomo omogočili vse pogoje, da se enkrat za vselej znebijo odvečne teže in skočijo v novo, boljše življenje,« pravi Špela Grošelj, ki že od svoje mladosti prinaša ljudem veselje s svojim petjem, pa tudi nasmejanostjo, razigranostjo in vedrino. Med pogovorom nam je razkrila, kako jo je življenje oblikovalo v osebo, kot je danes, o svojem odnosu z mamo, očetom, zaupala pa nam je tudi, kaj je zanjo prava ljubezen.


Kaj bi sanjali danes zvečer?

Morda ste že slišali za modrost, da je včasih dobro prespati težavo. V sanjah se nam utegne utrniti tudi magična rešitev zanjo. In morda niste vedeli, da so lahko nočne more tudi zdravilne. Ali da je veliko verjetneje, da se boste v sanjah z nekom kregali, kot pa stiskali pod odejo. In da lahko celo vplivate na to, kaj bi želeli sanjati. Predstavljamo manj znane zanimivosti o sanjah.

Za dober imunski sistem

Za naše zdravje ni nič pomembnejšega od dobrega delovanja imunskega sistema. Od stopnje njegove pripravljenosti je odvisno, kako jo bomo odnesli v spopadu z običajnimi okužbami, kakršna je denimo prehlad, pa tudi v vojni s hudimi boleznimi, kot je rak. Pa lahko kaj sami naredimo zato, da mu pomagamo?

Kaj jesti za duševno zdravje?

Večkrat ste nas že povprašali in klicali, ker vas je zanimalo, kako si lahko sami pomagate krepiti duševno zdravje s prehrano in prehranskimi dodatki, zato smo za vas pripravili razširjen in podroben pregled živil in hranil, ki pomagajo do boljšega počutja.

Kakšna bo kolektivna imunost v prihodnje?

Cepljenje nedvomno omogoča zaščito pred nalezljivimi boleznimi, vendar mora biti za kolektivno zaščito cepljenih vsaj 95 odstotkov populacije, raje še več. Če je to doseženo, pojasnjuje doc. dr. Marko Pokorn, infektolog in pediater s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana, povzročitelj določene nalezljive bolezni (virus ali bakterija) ne bo mogel zaokrožiti. »Kolektivna imunost seveda velja le za bolezni, ki se prenašajo s človeka na človeka, pri ostalih, denimo za klopni meningoencefalitis in predvsem tetanus, pa je potrebna individualna imunost in če nismo cepljeni proti takim boleznim, nam ne pomaga, tudi če so vsi ostali,« pojasnjuje sogovornik in dodaja, da bi se ob morebitnem padcu precepljenosti zanesljivo vrnile tudi nalezljive bolezni.

Kronična obstruktivna pljučna bolezen

Dihanje je osnovna človekova potreba, brez katere preživetje ni možno. Dihamo nezavedno, vendar le, če z dihali nimamo težav. Pljuča opravljajo življenjsko pomembno funkcijo, vendar se jih običajno zavemo šele takrat, ko nas na to opomni ovirano dihanje. Pljuča in dihanje so lahko prizadeti zaradi različnih dejavnikov in bolezni, med pogost vzrok za zaporo dihalnih poti pa spada tudi kronična obstruktivna pljučna bolezen (KOPB).

Homeopatija in samozdravljenje

Uporaba homeopatije po svetu in tudi pri nas strmo oziroma kar eksponentno narašča. Homeopatija zdravi uporabnike na naraven način brez škodljivih stranskih učinkov, homeopatska zdravila se dobijo v lekarnah brez recepta in zato je zdravljenje z njimi med ljudmi vse bolj priljubljeno. Mamice se pogosto sprašujejo, ali so lokalni in sistemski antibiotiki ob bolj zoprnih infektih njihovih otrok res nujni ali bi se morda dalo potek bolezni popraviti na bolj nežen, a hkrati učinkovit način ter tako, da se celotna zgodba ne bi čez tri tedne zopet ponovila.

Barve za zdravje

Ste se že kdaj vprašali, zakaj so borovnice modre, korenje oranžno in špinača zelena? In zakaj vsi priporočajo, da v prehrano vnašamo kar se da različne barve? Razlog za pestro paleto barv so snovi, imenovane fitokemikalije. To so kemične spojine brez energijske vrednosti, a s presenetljivimi pozitivnimi učinki na zdravje. Narava nas tako sama obvaruje pred raznimi zdravstvenimi tegobami, zato je dobro uživati sezonsko in lokalno pridelano hrano različnih barv.

Darilo za nove naročnike v oktobru

Prvim desetim novim naročnikom, ki se bodo v oktobru za najmanj eno leto naročili na revijo Viva, bomo poklonili svetovno uspešnico Nesmrtno življenje Henriette Lacks. Prvenec ameriške pisateljice Rebecce Skloot je zgodba o veličastnem znanstvenem napredku, medicinski etiki in rasizmu, hkrati pa presunljiva pripoved o človeških usodah, o materi in otrocih, ki matere skorajda niso poznali.


NAROČILNICA NA REVIJO VIVA
Vam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.