Cink ščiti jetra

  • TK
  • nedelja, 21. junij 2020
Cink naravno zaustavi vnetne procese, ki jih povzroča interferon IFN-λ3, ki ga pogosto povezujejo s kroničnimi boleznimi jeter.
Cink naravno zaustavi vnetne procese, ki jih povzroča interferon IFN-λ3, ki ga pogosto povezujejo s kroničnimi boleznimi jeter. (Foto: Shutterstock)

Cink je mineral, ki uživa sloves učinkovitega bojevnika proti virusnim okužbam, tudi tako resnim, kot sta hepatitis C in gripa.

Cink namreč naravno zaustavi vnetne procese, ki jih povzroča interferon IFN-λ3, ki ga pogosto povezujejo s kroničnimi boleznimi jeter. Med vezanjem cinka na receptor lambda prihaja do zmanjšanja protivirusne aktivnosti ter povečanja virusnega razmnoževanja tako v in vitro kot in vivo pogojih. Toda cink prav tako blokira vnetne aktivnosti, ki so močno povezane z napredovanjem virusne ali nevirusne ciroze jeter.

Znanstveniki poudarjajo, da so ravni serumskega cinka pri bolnikih s hepatitisom C gensko določenega polimorfizma IFN-λ3 nižje, kar samo potrjuje zavorno vlogo cinka v in vivo pogojih. Cink je tako priporočljiva pomoč pri zdravljenju akutne in kronične bolezni jeter, saj deluje zaviralno na vnetne komponente interferona.

Zarja Đotišini

Zarja Đotišini indijska astrologija

Svetlana Novak

Svetlana Novak diplomirana medicinska sestra

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki