Vpliv glasbe v ozadju na dojemanje okusa

  • TK
  • sreda, 26. december 2018
Glasba, ki jo komaj slišimo v ozadju, lahko vpliva na percepcijo okusa hrane in pijače.
Glasba, ki jo komaj slišimo v ozadju, lahko vpliva na percepcijo okusa hrane in pijače. (Foto: Shutterstock)

Glasba, ki jo komaj slišimo v ozadju, lahko vpliva na percepcijo okusa hrane in pijače, pa tudi na oceno alkoholne moči pijače.

V raziskavi so sodelovali prostovoljci bruseljskega Muzeja glasbenih inštrumentov, ki so imeli nalogo popiti pivo, medtem ko v ozadju igra določena vrsta glasbe. V raziskavi so uporabili tri različne vrste glasbe – glasbo iz Disneyjevih filmov (ki so jo opisali kot sladko), glasba z visoko tonaliteto (opisano kot kislo) ter glasba globokih basov (grenka). Prostovoljcem so ponudili tri vrste organskega piva, ki so se razlikovale glede na barvo (svetlo do temno pivo) ter vsebnost alkohola (od 4,5 do 8 odstotkov). Med pitjem katere koli od treh vrst piva se je v ozadju slišala katera koli od omenjenih vrst glasbe.

Pokazalo se je, da so ljudje isto vrsto piva ocenili kot bolj sladko, če je bila v ozadju glasba iz Disneyjevih filmov. Če je bila v ozadju glasba z visokimi toni, so isto vrsto piva ocenjevali kot bolj kislo. Ob tem so ugotovili tudi razliko pri oceni alkoholne jakosti piva glede na glasbo v ozadju. Znanstveniki verjamejo, da je za ta nenavaden in zanimiv pojav odgovorna stimulacija sosednjih delov možganov, ki ga imenujemo sinestezija in smo jo bralcem Vive nedavno podrobneje predstavili. To spoznanje utegnejo v prihodnosti uporabiti številni gostinci, ki bodo želeli ustvariti idealno vzdušje med uživanjem jedi.
Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki