Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Hipohondri živijo dlje

Hipohondrom pogosto govorijo, da jih bo pretirana skrb za zdravje spravila v grob. Toda nova študija kaže, da je povsem drugače, saj hipohondri v resnici živijo dlje.
Hipohondrom pogosto govorijo, da jih bo pretirana skrb za zdravje spravila v grob. Toda nova študija kaže, da je povsem drugače, saj hipohondri v resnici živijo dlje. (Foto: Shutterstock)

Hipohondrom pogosto govorijo, da jih bo pretirana skrb za zdravje spravila v grob. Toda nova študija kaže, da je povsem drugače, saj hipohondri v resnici živijo dlje.
Na splošno se je izkazalo, da imajo nevrotični ljudje, ki so svoje zdravje ocenili za slabo brez fizičnih razlogov za to (hipohondri), manjše tveganje za prezgodnjo smrt. »Zdravi nevrotiki« namreč bolje skrbijo za svoje zdravje in pogosteje poiščejo nasvet in pomoč. Ta spoznanja so pomenljiva, saj kažejo, da ima nevrotičnost tudi nekakšen zaščitni učinek, saj so ti ljudje previdnejši s svojim zdravjem. Za nevrotičnost so značilni čustvena nestabilnost, žalost, slaba samopodoba, jeza, tesnoba, občutek krivde ter frustracija. Povezana je z depresijo in prekomernim kajenjem in pitjem.

Toda v študiji iz leta 2012 so odkrili, da imajo nevrotični ljudje nižjo raven biomarkerjev za vnetja in kronične bolezni prav zato, ker jih bolj skrbi za njihovo zdravje in zanj bolje skrbijo. To je pokazala analiza podatkov 500.000 ljudi, starih med 37 in 73 let, s katero so iskali povezavo med nevrotičnostjo in tveganjem za smrt v odvisnosti od tega, kako so ljudje označili svoje zdravje. Sodelujoči so izpolnili osebne vprašalnike in odgovorili na vprašanje, ali se počutijo odlično, dobro, srednje ali slabo, ko gre za njihovo zdravje. Pokazalo se je, da je bilo tveganje za smrt nižje, bolj ko so bili ljudje nevrotični. Raziskavo bodo nadaljevali, dosedanje izsledke pa so objavili v reviji Psychology Science.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

hipohonder

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.