Lažje brez zobne ščetke kot brez telefona?

Zobozdravnica Aleksandra Dumić Križaj pri svojem delu
Zobozdravnica Aleksandra Dumić Križaj pri svojem delu (Foto: Arhiv Klinike Križaj)

»Presenetljiv je podatek, da bi skoraj 40 odstotkov Slovencev teden dni lažje preživelo brez zobne ščetke kot telefona. To je le še en dokaz več, da nove tehnologije, med katerimi so tudi pametni telefoni, postajajo vse bolj odločilen sestavni del naših življenj. V prid temu govori tudi podatek, da ima povprečno slovensko gospodinjstvo v uporabi dva oziroma tri mobilne telefone,« kot eno izmed najbolj zanimivih rezultatov ankete, s katero so letos na Zobozdravstveni in estetski kliniki Križaj pri Slovencih in Slovenkah preverjali skrb za zobe, izpostavi Aleksandra Križaj Dumić, zobozdravnica in direktorica klinike.

V anketi je sodelovalo 784 ljudi – 68 odstotkov žensk in 32 odstotkov moških, povprečna starost je bila 38 let. Med manj razveseljivimi podatki je ta, da je več kot 70 odstotkov vprašanih odgovorilo, da si vsaj enkrat oziroma dvakrat na teden ne umijejo zob. Zobozdravnica je kot še posebej zaskrbljujoče dejstvo izpostavila, da je še vedno kar 11 odstotkov ljudi, ki si jih zvečer sploh ne umiva, po prihodu z večerne zabave pa tega ne stori kar 25 odstotkov vprašanih.

Rezultati ankete so med drugim postregli še z enim zanimivim podatkom, in sicer da več kot 50 odstotkov vprašanih pri sogovorniku najprej opazi oči, medtem ko se je nasmeh, čigar pomemben sestavni del so tudi urejeni zobje, znašel na drugem mestu.
Mirjam Toporiš Božnik

mag. Mirjam Toporiš Božnik certificirana apiterapevtka in NLP praktik hipnoze

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki