V novi Vivi, reviji za boljše življenje

  • Viva
  • petek, 01. september 2017
Viva, revija za boljše življenje; september 2017, št. 286
Viva, revija za boljše življenje; september 2017, št. 286

Viva, revija za boljše življenje; september 2017, št. 286

V septembrski Vivi preberite:

Dr. Zdenka Čebašek Travnik: Garanje zdravnikov ohranja zdravstvo

Če bi zdravniki začeli delati v takšnem ritmu kot denimo kolegi v Avstriji, bi se sistem enostavno sesul, opozarja predsednica Zdravniške zbornice dr. Zdenka Čebašek Travnik. »Zdravniki so preobremenjeni in preutrujeni ter velikokrat izpostavljeni zelo stresnim situacijam, na kar pogosto pozabljamo. Tako kot pozabljamo, da imajo izven ambulant svoje življenje, ki si ga morajo urediti in dnevno prilagajati napornemu urniku. Poleg tega se na vseh nivojih soočajo tudi s pritiski nadrejenih, bolečimi medsebojnimi odnosi in ponižanji.«

Dirigentka Živa Ploj Peršuh: Taktirka nakazuje glasbeni DNK

Dirigent je kot nogometni trener ali še bolje kapetan ekipe. Zelo zbrano vodi igro, spodbuja timski duh in motivira, poživlja igro, jo upočasnjuje. Glasbi kot skupku vdihov in izdihov, napetosti in sproščenih trenutkov je blizu leva roka, ki jo vodi intuicija v globine, medtem ko ji desna daje varnost strukture, začne odstirati javnosti malo znane osnove in posebnosti svojega izjemnega poklica Živa Ploj Peršuh, pobudnica in umetniška vodja Akademije Branimirja Slokarja in dirigentka svojega Mednarodnega orkestra Ljubljana. Sodelovala je s številnimi slovenskimi in tujimi orkestri ter vrhunskimi mednarodnimi umetniki, predana pa je prenašanju znanja na mlade glasbenike. Poleg tega, kako to odgovorno nalogo opravlja človek na čelu orkestra, nam je zaupala tudi, kakšni odzivi se zgodijo, ko se iz orkestrske jame pred navdušeno publiko pride priklonit ženska.

Moški in varanje: Zakaj je žena tako besna?

Nekateri moški po odkritju njihovega varanja na terapiji zelo kmalu vprašajo, kako dolgo se bo njihova žena še vedla tako »nerazumno«. Verjetno precej dlje, kot pričakujejo ali bi jim bilo to všeč! Naslednje vprašanje je skoraj univerzalno: »Zakaj je tako besna?« Odgovor nanj je zelo preprost: zato, ker je verjela, da ste oseba, ki je zagotovo ne bo nikoli zavestno in namerno prizadela. A s prevaro dosežemo prav to.
Moški se v povezavi s prevaro večinoma ne zavedajo dveh zelo pomembnih stvari: kako hudo bolečino ali celo travmo povzroči prevara in kaj točno morajo storiti, če želijo ohraniti odnos.

NAROČILNICA NA REVIJO VIVA

Filmi, pravljice in predstave za otroke in mlade

Zakaj potrebujemo dobre zgodbe?
Zgodbe so pomemben del naših življenj. Sooblikujejo naše bivanje, dojemanje in odnos do sveta ter našo identiteto. Pa jih res čisto vsake? Kako izbrati dobre filme, pravljice ali predstave za vsa obdobja odraščanja, so nam zaupale Špela Frlic, pripovedovalka, Tadeja Pungerčar, vodja festivala kulturno-umetnostne vzgoje festivala Bobri, in Barbara Kelbl, strokovna sodelavka programa Kinobalon, ki je posvečen filmski vzgoji in nagovarjanju mladega občinstva.

Pred odločitvijo o cepljenju proti HPV

HPV je kot nekakšna ruska ruleta. Je ena najbolj razširjenih okužb, in skoraj vsi smo se nekoč v življenju srečali s tem virusom, nihče pa ne ve, zakaj bo pri nekomu okužba izzvenela, ne da bi se tega sploh zavedal, pri drugemu pa privedla do razvoja raka, bodisi materničnega vratu, spolovil, zadnjika ali glave in vratu, ki se lahko končajo tragično. Srečo imamo, da živimo v času, ko te hude bolezni v prihodnosti lahko preprečimo s cepljenjem danes. To je sporočilo za starše, ki bodo v naslednjih tednih in mesecih pred odločitvijo glede cepljenja svoje hčere.

Homeopatska lekarna za otroke

Homeopatska zdravila so lahko učinkovita pomoč pri marsikateri zdravstveni težavi otrok. Pravilno izbrano homeopatsko zdravilo pomaga ponovno vzpostaviti ravnovesje v organizmu in s tem omogoči imunskemu sistemu njegovo najboljše delovanje. Ker homeopatska zdravila predpisujemo po principu »podobno zdravimo s podobnim«, simptome primerjamo s »simptomi« homeopatskega zdravila in izberemo tisto zdravilo za težave, ki se najbolj ujemajo z opisom zdravila. Priporočljivo je, da za nasvet o samozdravljenju povprašamo v lekarni, ki izdaja homeopatska zdravila, ali pa zdravnika homeopata

Ste pogosto zaskrbljeni? Pozdravite vranico!

Zahodna medicina vranico obravnava kot del imunskega sistema, ki ima funkcijo proizvodnje in odstranjevanja krvnih celic. V tradicionalni kitajski medicini (TKM) ima vranica drugačno vlogo, saj je povezana z želodcem (organi po TKM delujejo v parih) in skupaj predstavljata glavna organa za prebavo v telesu. Drugače je tudi to, da vranica ne »prebavlja« samo hrane, temveč tudi vse informacije, ki jih zaznavajo čutila.


Prava živila za možgane

Jedilnik za šolarje
Na to, kako se bodo učenci, dijaki in študentje spopadali z obveznostmi, ki jih prinaša novo šolsko leto, v veliki meri vpliva njihova prehrana. Zanjo so sploh v obdobju odraščanja odgovorni starši, pa tudi šola, mediji in vrstniki. Urnik šolajočih se mladostnikov je precej naporen, od zgodnjih jutranjih ur se lahko pouk zavleče pozno v popoldne. Zato morajo s hrano pokriti potrebe za rast in razvoj, kot tudi potrebe, ki jih prinesejo fizičini in psihični napori šolanja. Ustrezna prehrana izboljša sposobnost učenja in pomnenja ter pozitivno vpliva na vede

Ste že čez 50?

Zdravje v zlatih letih
Ko enkrat presežemo starost 50 let, je večja verjetnost, da nas doletijo nekatere bolezni. Kar devet od desetih starejših od 50 let ima namreč eno od kroničnih bolezni, skoraj osem od desetih pa celo več kot samo eno kronično bolezen. Verjetnost je, da boste tudi sami eden od njih. Ampak – še vedno lahko za svoje zdravje naredite marsikaj.

Zlata Rozga – za zdravljenje sečil in ran

Zlata rozga (L. Solidago virgaurea) je zelo cenjena zdravilna rastlina. Ljudsko zdravilstvo je zlato rozgo uporabljalo za rane, ker zavira vnetja, pospešuje izločanje seča ter preprečuje nastajanje ledvičnih kamnov. Zelo pogosto so jo uporabljali pri vnetju v ustni votlini in žrelu, kožnih obolenjih, revmi in putiki. Celo Martin Luter King naj bi to rastlino uporabljal za lajšanje svojih zdravstvenih težav.

Darilo za nove naročnike v septembru

Prvim desetim novim naročnikom, ki se bodo v septembru za najmanj eno leto naročili na revijo Viva, bomo poklonili svetovno uspešnico Nesmrtno življenje Henriette Lacks. Prvenec ameriške pisateljice Rebecce Skloot je zgodba o veličastnem znanstvenem napredku, medicinski etiki in rasizmu, hkrati pa presunljiva pripoved o človeških usodah, o materi in otrocih, ki matere skorajda niso poznali.


NAROČILNICA NA REVIJO VIVA


Irma Kuhar

Irma Kuhar dr. med. spec. psihiatrije, psihoterapevtka, kognitivno vedenjska terapevtka

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki