Je res nujno porabiti vse antibiotike?

  • TK
  • petek, 22. februar 2019
Znanstveniki v študiji vseeno previdno postavljajo pod vprašaj prenehanje jemanja antibiotikov, ko se bolnik počuti bolje, in sporočajo, da je zamisel o krajšem času zdravljenja vsekakor nujno potrebno dodatno raziskati.
Znanstveniki v študiji vseeno previdno postavljajo pod vprašaj prenehanje jemanja antibiotikov, ko se bolnik počuti bolje, in sporočajo, da je zamisel o krajšem času zdravljenja vsekakor nujno potrebno dodatno raziskati. (Foto: Shutterstock)

Železno pravilo je, da je zelo pomembno »pojesti« vse antibiotike do konca odmerka v terapiji, močno pa odmeva nedavna analiza, ki odpira povsem nov pogled na to ustaljeno prakso.

Znanstveniki namreč trdijo, da ne obstaja dovolj dokazov, ki bi tej praksi pritrdila ter da bi veljalo preučiti tudi druge strategije jemanja antibiotikov, kot denimo to, da bi jih pacient nehal jemati takrat, ko se začne počutiti bolje.

V analizi, objavljeni v reviji British Medical Journal, so avtorji zatrdili, da zmanjšanje količine porabljenih antibiotikov utegne postati pomemben korak v boju proti naraščajoči odpornosti bakterij na antibiotike. Trdijo, da v resnici raste število dokazov o tem, da je zdravljenje z antibiotiki, ki traja od tri do pet dni, enako učinkovito pri večini bolezni, kot če traja predpisanih deset dni.

Pri tem seveda obstajajo izjeme, kot so zdravljenje tuberkuloze in HIV-a. Ključno je, da terapijo z antibiotiki zdravnik prilagodi vsakemu bolniku in okužbi, sporočajo in ob tem navajajo, da bolnišnice vse bolj revidirajo potrebe po antibiotikih ter vse pogosteje predpisujejo krajše terapije. Znanstveniki v študiji vseeno previdno postavljajo pod vprašaj prenehanje jemanja antibiotikov, ko se bolnik počuti bolje, in sporočajo, da je zamisel o krajšem času zdravljenja vsekakor nujno potrebno dodatno raziskati. Medtem ko britanski zdravniki ostro nasprotujejo »pošiljanju nejasnih sporočil bolnikom«, pa iz Kraljevega združenja farmacevtov pozdravljajo odpiranje razprave o tem vprašanju.
Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Denis Baš

Denis Baš dr.med. spec. pediatrije

Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki