Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

V novi Vivi, reviji za boljše življenje

Viva, revija za boljše življenje; avgust 2017, št. 285
Viva, revija za boljše življenje; avgust 2017, št. 285

V avgustovski Vivi preberite:

(Po)moč homeopatije za težave s kožo

V tej številki predstavljamo homeopatska zdravila, ki pomagajo pri občasnih in kratkotrajnih težavah s kožo. Kronične težave s kožo, ki so pokazatelj notranjega dogajanja v telesu, pa je potrebno obravnavati celostno, saj v takšnem primeru namreč zatiranje samo kožnih manifestacij lahko poslabša druge telesne simptome, zato je priporočljivo, da vsako kronično težavo obravnava (homeopatski) zdravnik.


V želodcu je center vsega zdravja in tudi naša duša

Intervju: prof. dr. Borut Štabuc, dr. med., specialist internist gastroenterolog, višji svetnik in predstojnik Kliničnega oddelka za gastroenterologijo na UKC Ljubljana
»Slovenci smo lahko upravičeno ponosni na napredek, ki smo ga dosegli s programom Svit. Pojavnost raka debelega črevesa in danke, ki je dolgo strmo naraščala, se je namreč prav po zaslugi tega programa v zadnjih letih zmanjšala,« poudarja prof. dr. Borut Štabuc, predstojnik Kliničnega oddelka za gastroenterologijo na UKC Ljubljana. »Od vseh preventivnih pregledov je ta pregled najbolj učinkovit, zato tistih, ki se ne odzovejo na program, preprosto ne razumem. Čeprav ima večina ljudi občutek, da so popolnoma zdravi, pri vsakem drugem najdemo polipe. Ko te polipe odstranimo, občutno zmanjšamo možnost, da bi tak človek čez deset let dobil karcinom.«

Starost je lahko lepa, čeprav ji kapitalizem jemlje vrednost

Na kaj pomislite ob staranju? Povezujete ta del življenja z onemoglostjo, nemočjo, telesno šibkostjo, kognitivnim upadom, samoto, žalostjo, nebogljenostjo, nekoristnostjo ali z zgubano, grdo kožo? Živimo namreč v družbi, ki poveličuje mladost in aktivnost, vrednost posameznika pa meri z njegovo produktivnostjo. Starost večinoma dojemamo na podlagi številnih predsodkov, ki to obdobje življenja ovijajo predvsem v negativne pomene, predvsem pa so neusklajeni z resničnostjo. Na to v svoji knjigi Lepota let: manifest proti starizmu opozarja ameriška blogerka in aktivistka Ashton Applewhite. Ste vedeli, da so ljudje na začetku in koncu svojega življenja najsrečnejši? To je dokazano. In to je le eno od dejstev, ki staranje odmikajo od njegove mračne podobe.


Ivana Djilas, gledališka režiserka: Potrebujem iluzijo, da je življenje urejeno

»Vedno sem si želela biti odrasla. Zdelo se mi je, da ko bom velika, bom nekaj razumela, mi bo jasno, bom naredila nalogo. Končala bom to pripravo na življenje in bom začela živeti. In znala povedati, kdo sem. Zdaj vem, da sem več stvari, ženska, pa še taka s kariero, umetnica, samozaposlena, mama, emigrantka, glasna, debela. Vse to naenkrat. In še kaj bom s časom dodala na seznam. In v vsem tem sem in dobra in slaba. Nehala sem zahtevati popolnost in se osredotočam na izpopolnjevanje delčkov,« pravi Ivana Djilas, gledališka režiserka, ki je prišla v Slovenijo iz Srbije, ter avtorica romana Hiša, ki je letos osvojil slovensko bralstvo. Svoj iskrivi duh preliva v vse, kar ustvarja, v pogovoru pa nam je razkrila, zakaj in kako.


Kaj nam sporoča barva kakca?

Vas je kdaj presenetila barva vašega blata? Brez panike! Večina barvnih različic vašega »pridelka« dan za dnem odseva tisto, kar jeste in pijete, poleg tega pa ga barvajo tudi drugi dejavniki, kot so stres in zdravila, redkeje tudi zdravstvene težave. Preberite, kaj vam sporoča barva vašega blata in na katere spremembe je dobro biti pozoren, da lahko še pravočasno ukrepate. Bodite pozorni predvsem, če izrazitejše spremembe v barvi ali obliki vztrajajo.


Nova pomoč pri hujšanju: Z zdravili nad čustveno prenajedanje

Vsak, ki je kdajkoli želel shujšati kaj več od lepotnih petih kilogramov, ve, kako težka naloga je to. Tudi če smo zbrali dovolj motivacije in sklestili odvečnih 10, 20 ali celo več nezaželenih kilogramov, le redko komu uspe doseženo težo obdržati za več kot nekaj mesecev. Kriva je biologija debelosti, pravi doc. dr. Mojca Jensterle Sever, endokrinologinja s Kliničnega oddelka za endokrinologijo, diabetes in bolezni presnove UKC Ljubljana.
Škodljive snovi z žara

Kako zdravo speči meso?

Poletni dnevi so kot nalašč za piknike in pripravo različnih dobrot z žara. Sočni kotleti in zelenjava, hrustljave perutničke, debeli zrezki ali celo pečeno sadje, je lahko še kaj boljšega? Kljub številnim pozitivnim lastnostim pa ima tudi peka na žaru nekaj negativnih posledic. Verjetno ste že slišali, da meso z žara povzroča raka? Da, na žalost to drži, saj med peko nastaja več vrst rakovornih snovi, ki jih študije povezujejo z rakom debelega črevesa, prostate, trebušne slinavke in dojk. Napačno pripravljeno ali zažgano meso ni dobrodošlo ne za naše zdravje kot tudi ne za naš prebavni sistem. Naj vas vseeno potolažimo z novico, da obstaja več načinov, kako lahko omilimo nastanek teh škodljivih snovi in še vseeno uživamo v dobrotah z žara.

Opojno dišeča materina dušica

Kot je že dolgo znano, nas materina dušica (L. Thymus Serpyllum) okrepi, poživi, je odlično razkužilo, posebno tedaj, ko se srečujemo z raznimi bakterijami in virusi, zato je njena vrednost neprecenljiva, vendar pri uporabi ne smemo pretiravati. V naravi je skoraj ne moremo zamenjati z drugimi rastlinami, saj ima značilen vonj, nizko rast ter lepa rožnata socvetja. Materina dušica je skupno ime za enajst vrst pri nas rastočih in oblik rodu Thymus. Je nizka, do 30 cm visoka trajnica, ki ima drobna, polegla, plazeča, razvejana, olesenela stebelca s stranskimi poganjki. Vejice so pokončne ali plazeče. Listi so podolgovati, komaj 0,5 do 1,5 cm dolgi, celorobi, topi, kratko pecljati, spodaj žlezasto pikčasti, trdi, skoraj usnjati. Cvetovi so združeni v podolgovata ali kroglasta socvetja, rožnati do temno škrlatne barve, redko beli. Najboljši so tisti, ki so v planinah ob kamnih, saj jih bogato obsije sonce.

Darilo za nove naročnike v avgustu

Prvim desetim novim naročnikom, ki se bodo v avgustu za najmanj eno leto naročili na revijo Viva, bomo poklonili svetovno uspešnico Nesmrtno življenje Henriette Lacks. Prvenec ameriške pisateljice Rebecce Skloot je zgodba o veličastnem znanstvenem napredku, medicinski etiki in rasizmu, hkrati pa presunljiva pripoved o človeških usodah, o materi in otrocih, ki matere skorajda niso poznali.


NAROČILNICA NA REVIJO VIVA
Vam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.