Na kaj opozarjajo težave s spanjem?

  • TK
  • petek, 04. oktober 2019
Slabša kakovost spanja in druge težave s spanjem so pri nekaterih ljudeh opozorilo za večje tveganje za Alzheimerjevo bolezen.
Slabša kakovost spanja in druge težave s spanjem so pri nekaterih ljudeh opozorilo za večje tveganje za Alzheimerjevo bolezen. (Foto: Shutterstock)

Slabša kakovost spanja in druge težave s spanjem so pri nekaterih ljudeh opozorilo za večje tveganje za Alzheimerjevo bolezen, kar so ugotavljali s prisotnostjo markerjev za Alzheimerjevo bolezen v hrbtenični tekočini.

Ti markerji vključujejo znake nabiranja amiloidnih in tau beljakovin ter so pokazatelj škode na možganskih celicah ter vnetnih procesov v možganih. Do teh spoznanj so znanstveniki prišli med spremljanjem 101 človeka, ki so bili na začetku stari povprečno 63 let. Vsi so imeli na začetku študije dobre rezultate na testih umskih sposobnosti, toda bolj jih je ogrožala Alzheimerjeva bolezen zaradi prisotnosti gena APOE, objavlja revija Neurology.
Pavle Košorok

prof. dr. Pavle Košorok dr. med. spec. kolorektalne medicine

Postavi vprašanje

Luka Hren

Luka Hren diplomirani kineziolog in gibalni terapevt Diplomirani kineziolog, Fakulteta za šport, magistrski študij Kinezioterapija

Postavi vprašanje

Simona Sanda

Simona Sanda uni. dipl. psih. spec. klinične psihologije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki