Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kaj se zgodi, ko pojemo plesniv kruh?

Kruh z majhno količino bele ali modre plesni je še mogoče rešiti. Plesnivo površino preprosto odrežite z nožem, ker pa se z lahkoto širi, odrežite raje centimeter več, drugo pa lahko pojeste.
Kruh z majhno količino bele ali modre plesni je še mogoče rešiti. Plesnivo površino preprosto odrežite z nožem, ker pa se z lahkoto širi, odrežite raje centimeter več, drugo pa lahko pojeste. (Foto: Shutterstock)

Ni vsa plesen ista, kaj pa je užitno, in kaj ne, je odvisno od barve, pa tudi od živila, na katerem se nahaja. Za razliko od pokvarjene hrane plesen ne smrdi, temveč se nahaja na vrhu, ter nas odbija, da bi pojedli sicer povsem dober kos kruha. Toda kaj bi se zgodilo, če bi takšen kruh vseeno pojedli?
Na to vprašanje ni enostavnega odgovora, tveganje za zdravje pa je enako, kot če bi popili vodo iz nepreverjenega vira. Plesen sama po sebi ni toksična; obstajajo številne vrste in le nekatere med njimi so škodljive zdravju. Toda pozor: plesni nikoli ne vohajte, saj lahko to povzroči bolezen dihal. Kruh z majhno količino bele ali modre plesni je še mogoče rešiti. Plesnivo površino preprosto odrežite z nožem, ker pa se z lahkoto širi, odrežite raje centimeter več, drugo pa lahko pojeste. Kruh morate zavreči, če na njem opazite plesen oranžne, rumene ali črne barve.

Večina sadja je užitna, ko odstranite plesen, saj njihova kislost preprečuje razvoj škodljivih bakterij, a plesniv sadež kljub temu raje zavrzite. Sir je tako gost, da pod površjem ni dovolj kisika, ki bi omogočal razvoj plesni. Če želite biti prepričani, da je varno za uživanje, enako kot pri kruhu odrežite kakšen centimeter več. Plesen z marmelade ali ajvarja odstranite z žličko, dobro pa je odstraniti še kakšen centimeter globlje, da bi bili prepričani, da ste plesen resnično odstranili iz vseh por.
Vsekakor nujno zavrzite v smeti:
  • mehke sire,
  • zelenjavo,
  • oreške in semena,
  • meso, čeprav se plesen na njem malo verjetno razvije.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

kruh

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.