Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Izguba voha napoveduje smrt

Strokovnjaki poudarjajo, da izguba voha ne pomeni, da to direktno povzroča smrt, lahko pa je zgodnji znak zanjo; verjamejo, da zato, ker kaže na slabše obnavljanje celic v celem telesu.
Strokovnjaki poudarjajo, da izguba voha ne pomeni, da to direktno povzroča smrt, lahko pa je zgodnji znak zanjo; verjamejo, da zato, ker kaže na slabše obnavljanje celic v celem telesu. (Foto: Shutterstock)

Upad sposobnosti vonjanja ali njena popolna izguba nakazujeta večjo verjetnost za smrt v naslednjih desetih letih, je odkrila švedska študija, v kateri so deset let spremljali več kot 1.800 ljudi, starih od 40 do 90 let.
Ta pojav pa ni bil povezan z demenco, kot so prej mislili. Tveganje za smrtnost so v tej raziskavi lahko predvideli zgolj na podlagi izgube vonja. Znano je, da funkcija olafaktornega sistema z leti upada in po nekaterih ocenah ima kar 70 odstotkov starejše populacije nekakšno izgubo voha. Že prej so to povezovali s shizofrenijo, hudo depresijo, demenco, parkinsonovo boleznijo in kognitivnim usihanjem.

Strokovnjaki poudarjajo, da izguba voha ne pomeni, da to direktno povzroča smrt, lahko pa je zgodnji znak zanjo; verjamejo, da zato, ker kaže na slabše obnavljanje celic v celem telesu. Stanje olafaktornega sistema očitno lahko ponudi edinstven pogled na proces staranja možganov.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

voh , vonjanje

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.