Vzrok za bolečine v hrbtu se skriva v omari

Britansko združenje kiropraktikov je nedavno sporočilo zanimive izsledke raziskave, po kateri ima kar tri četrtine žensk bolečine v hrbtu, ki so povezane z izbiro oblačil in obutve.

Ob tem več kot tretjina še pomisli ne, da se krivci za te bolečine utegnejo skrivati v njihovi omari. Strokovnjaki opozarjajo, da tudi nošenje težke torbe na zgolj eni rami po določenem času lahko privede do bolečin, enako je z velikimi kapucami ter težkim nakitom. Eden od potencialno nevarnih predmetov, ki jih nosimo, so tudi preozke kavbojke, ki motijo prost pretok krvi v bokih in kolenih. Vrtoglavo visoke pete so morda videti sijajno, lahko pa so vzrok težav, ki se pojavljajo kasneje v življenju, saj ustvarjajo velik pritisk na noge in spodnji del hrbta.

Kiropraktiki svetujejo zmernost pri uporabi omenjenih kosov oblek, obutve in dodatkov, in opozarjajo na pomen časa, v katerem si telo odpočije. Tako si lahko denimo omislite eleganten nahrbtnik, ki ga nosite namesto torbe v dneh, ko veste, da potrebujete veliko stvari.
Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Gorazd Kalan

mag. Gorazd Kalan dr. med. spec. pediatrije

Vesna Kaloh

Vesna Kaloh dr. dent. spec. čeljustne in zobne ortopedije

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki