Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

V novi Vivi, reviji za boljše življenje

Viva, revija za boljše življenje; maj 2017, št. 282
Viva, revija za boljše življenje; maj 2017, št. 282

Viva, revija za boljše življenje; maj 2017, št. 282

V majski Vivi preberite:

Mobing v službi

Kako reči: Dovolj je!
»Vemo, da je mobinga oziroma trpinčenja na delovnem mestu več, kot se ga prijavlja. Razlog za to je v samopodobi, tolerantnosti do grobosti drugega in zaradi mitov, da je to sodobni način menedžmenta, da gre za sodobne oblike in pogoje dela,« pravi specializirana psihološko-klinična svetovalka Tatjana Arnšek. Med razlogi za dopuščanje nedopustnega je lahko tudi strah, ki ima svoje sidrišče v socialno negotovih oblikah dela, opredeljenih s prekarnostjo ali z odpuščanji, pospremljeni z argumenti krize in ob soočanju s pomanjkanjem zaposlitev ter splošnim slabšanjem materialnih pogojev preživetja. Ob čemer pa lahko navedemo še prevladujoče nezaupanje v sistem, da je mogoče to tudi resnično rešiti. Vendar, kako je z ozaveščenostjo o trpinčenju v delovnih okoljih, s čimer se vse tudi začne – torej, pokončen odziv proti psihičnemu nasilju?


Intervju s Kristino Modic, izvršno direktorico Združenja bolnikov z limfomom in levkemijo

»Normalno je, da se vsakdo, ki zboli, sprašuje, zakaj prav on in kaj je delal narobe. Tudi sama sem se spraševala enako, potem pa sem spoznala, da odgovora na to vprašanje ni,« pripoveduje Kristina Modic. Za limfomom je zbolela pri komaj 33 letih in se že med zdravljenjem odločila, da bo s svojimi izkušnjami pomagala drugim, tako kot so drugi pomagali njej. Danes to počne profesionalno kot izvršna direktorica Združenja bolnikov z limfomom in levkemijo: »Bolezen mi je dala priložnost, da sem se spremenila. Če se ne bi, bi verjetno še vedno delala v kakšnem velikem podjetju, tako pa sem se našla na povsem drugem področju dela, na katerem sem lahko razvila svoje sposobnosti in talente.«

NAROČILNICA NA REVIJO VIVA

Mojca Markizeti, glasnica trajnostnega razvoja

Mojca Markizeti je glasnica sprememb z veliko začetnico. Je uspešna poslovna ženska, žena in mama ter aktivna članica skupnosti kot prostovoljka in angažirana državljanka. Nekdo, ki že od nekdaj spremembo živi, diha in zanjo navdihuje druge. Tudi zato, ker ji ni vseeno, kakšen je naš danes in kakšen bo naš jutri.

Reševalec Robert Sabol

Živi, da pomaga drugim
»Moja služba se nikoli ne zaključi po 12-urnem delovniku. Če v zasebnem življenju naletim na nekoga, ki potrebuje pomoč, mu jo brez razmišljanja ponudim na enak način, kot bi mu jo v uniformi reševalca, kar sem že več kot 27 let. Tako kot večina mojih kolegov, imam v prtljažniku reševalni nahrbtnik, v katerem imam najnujnejšo opremo za posredovanje pri nesrečah in sem jo velikokrat že uporabil. To je vsem nam, ki delamo v intervencijskih službah, nekako v krvi,« pove 48-letni Robert Sabol, reševalec, zaposlen na Reševalni postaji Kliničnega centra Ljubljana, ki na leto opravi dobrih tisoč intervencij. »Zahtevnejše kot so, raje se odzovem, večje je zadovoljstvo, ko jih uspešno opravimo,« še doda.

Sinestezija – igra čutov

Ko je torek rumene barve
Predstavljajte si, da bi vsakič, ko bi zagledali nebotičnik, v ustih začutili okus po malinah. Ali da imate med poslušanjem violine občutek, da vas nekdo žgečka po levem kolenu. Morda ste povsem prepričani, da je sreda oranžne barve. Vam pri pogledu na morsko gladino v glavi odzvanja določena glasba, valovi se spreminjajo v jato ribic, vse skupaj pa ovija opojni vonj po cvetju? Seveda to zaznavate samo vi, medtem ko oseba poleg vas o tem nima nobenega pojma. Če ste kdaj že kaj podobnega doživeli, pa niste o tem nobenemu nič povedali, naj vas najprej pomirimo – z vami ni popolnoma nič narobe. Nasprotno. Ste med redkimi izbranci, ki imajo sposobnost sočasnega doživljanja zaznav. Pojav imenujejo sinestezija.

Homeopatija včeraj, danes in jutri

Bolnika zanimajo učinki, ne dokazi
V organizaciji Združenja za homeopatijo sta sredi aprila v Cankarjevem domu v Ljubljani potekala posvet in okrogla miza z naslovom Homeopatija, včeraj, danes in jutri, na katerih so strokovnjaki spregovorili predvsem o njenem današnjem položaju v svetu in opozorili na pomanjkljivo urejeno področje homeopatije v Sloveniji. Podporniki tega komplementarnega zdravljenja so tudi poudarili, da pacienti želijo svobodno izbiro zdravljenja, kar pomeni tudi enako dostopnost do tovrstnega zdravljenja, kot jo imajo drugod po Evropi.

S kitajsko medicino nad boleče menstruacije

Zelo pogosto se težave z menstruacijo prenašajo z matere na hčer, vendar dekletom ali mladim ženskam ni treba misliti, da so njihovi simptomi »normalni«. Obstaja mnogo naravnih rešitev, ki so neinvazivne in brez stranskih učinkov, in tu je kitajska medicina še posebej učinkovita.


Vitamin D in sončni žarki

Dovolj je že 5 minut
V zadnjih letih so bila pojasnjena mnoga dejstva o škodljivosti ultravijoličnih žarkov in priporočila glede ustrezne zaščite pred njimi. Žal se v medijih še vedno pojavljajo pomanjkljive in tudi nasprotujoče si trditve, ki ljudi zmedejo. Med temami, ki se neredko pojavljajo, je tudi poudarjanje pomena sončenja v zvezi z nastajanjem vitamina D.


Darilo za nove naročnike v maju

Prvim desetim novim naročnikom, ki se bodo v maju za najmanj eno leto naročili na revijo Viva, bomo poklonili svetovno uspešnico Nesmrtno življenje Henriette Lacks. Prvenec ameriške pisateljice Rebecce Skloot je zgodba o veličastnem znanstvenem napredku, medicinski etiki in rasizmu, hkrati pa presunljiva pripoved o človeških usodah, o materi in otrocih, ki matere skorajda niso poznali.

NAROČILNICA NA REVIJO VIVAVam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.