Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Rak debelega črevesa ogroža vse mlajše

Ljudje, rojeni po letu 1990, imajo zdaj dvakrat večje tveganje, da bodo zboleli za rakom debelega črevesa in štirikrat večje tveganje za raka zadnjika v primerjavi z ljudmi, rojenimi leta 1950.
Ljudje, rojeni po letu 1990, imajo zdaj dvakrat večje tveganje, da bodo zboleli za rakom debelega črevesa in štirikrat večje tveganje za raka zadnjika v primerjavi z ljudmi, rojenimi leta 1950. (Foto: Shutterstock)

Podatki iz sveže sveže ameriške študije razkrivajo naraščanje pogostosti raka debelega črevesa pri ljudeh, mlajših od 55 let.
Pokazalo se je namreč, da se trije od desetih novih primerov pojavijo v tej starostni skupini. Ljudje, rojeni po letu 1990, imajo zdaj dvakrat večje tveganje, da bodo zboleli za rakom debelega črevesa in štirikrat večje tveganje za raka zadnjika v primerjavi z ljudmi, rojenimi leta 1950. Presejanje za tega raka se začne po 50. letu med ljudmi z običajnim tveganjem za raka debelega črevesa ter po 40. letu za tiste z družinsko obremenjenostjo.

Za zmanjšanje tveganja za to boleznijo je izjemno pomembno usvojiti zdrave življenjske navade, kot so zdrava prehrana in telovadba. Eden glavnih razlogov za takšno rast te oblike raka med mlajšimi ljudmi je zlasti epidemija debelosti, še piše v članku v zadnji številki revije Journal of the National Cancer Institute.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

rak debelega črevesa in danke

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.