Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

V novi Vivi, reviji za boljše življenje

Viva, revija za boljše življenje; št.281, april 2017
Viva, revija za boljše življenje; št.281, april 2017

V aprilski Vivi preberite:

Moja zdravnica 2017: Ivica Flis Smaka, dr. med., spec. fizikalne in regenerativne medicine

Že 21. leto zapored so znova zmagali toplina, dobri medčloveški odnosi, vzajemno spoštovanje, zaupanje in etika v vseh postopkih zdravljenja. To so odlike več kot 2.600 zdravnikov, ki ste se jim letos zahvalili z glasovanjem v naši akciji. Čeprav poimensko ne moremo navesti vseh, nam je v veliko čast in veselje, da vam predstavimo tiste, ki so se povzpeli najvišje.

Letos je največ glasov prejela zdravnica, ki ste jo naši bralci in bralke že lahko spoznali, saj je nedavno za Vivo pripravljala prispevke. Moja zdravnica 2017 je postala Mariborčanka Ivica Flis Smaka, dr. med., spec. fizikalne in regenerativne medicine, ki za svoje paciente skrbi v zasebni ambulanti. Nedaleč stran ste izbrali tudi Mojega pediatra, ki je postal Damir Dabranin, dr. med., spec. pediatrije, iz zasebne pediatrične ambulante v Slovenskih Konjicah. Na primorskem koncu ste izbrali Mojega zobozdravnika, Gina Tuljaka, dr. dent. med., iz Zobozdravstvene ordinacije Dentes v Kopru ter Mojega ginekologa, mag. Boštjana Lovšina, dr. med., spec. ginekologije in porodništva, iz Splošne bolnišnice Izola. Moja družinska zdravnica je postala Jana Plavc, dr. med., spec. splošne medicine, ki dela v ZD Kamnik, v Ljubljani pa ste izbrali še dr. Erika Breclja, dr. med., spec. splošne in abdominalne kirurgije, ki dela na Onkološkem inštitutu in je zato prejel naziv Moj onkolog, ter Mojega specialista, mag. Igorja Tekavčiča, dr. med., spec. nevrokirurgije, iz UKC Ljubljana.
V Vivi boste lahko bolje spoznate letošnji izbor najbolj cenjenih zdravnikov, ki se zahvaljujejo za podporo in upajo, da bodo tudi v prihodnje upravičili svoj naziv.


Rosacea: Obraz, ki žari kot cvet rdeče vrrtnice

V svoji ordinaciji sem srečala veliko pacientov z rosaceo. Tudi mlada dekleta so bile med njimi. Hudo je videti mlado dekle, žensko v najlepših letih, ko se ves njen svet vrti okoli kožnih težav in skrivanja pred javnostjo. Velikokrat se najprej vrtijo v začaranem krogu spreminjanja kozmetičnih sredstev, mazanja z raznimi kremami, ki jim jih priporočajo prijatelji, znanci, »strokovnjaki« ... in se šele ob razviti sliki in takrat, ko ni več remisij, odločijo za obisk dermatologa.


NAROČILNICA NA REVIJO VIVA


Tesnoba: Kako iz primeža strahu in negotovosti?

Občasna tesnoba je normalen del življenja, čeprav gre za nelagoden in težek občutek. Odziv strahu, ki je njen sestavni del, je evolucijsko pogojen kot obramba pred grozečo nevarnostjo. Kdaj pa tesnoba preraste te okvire in postane motnja in katere oblike pomoči so nam na voljo?


Bela omela in zdravljenje raka

Pogovarjali smo se s Stefanom Hillerjem, dr. med., iz antropozofske bolnišnice Filderklinik blizu Stuttgarta v Nemčiji, ki je nedavno obiskal Slovenijo kot predavatelj na festivalu za celostno zdravje Dao Yah. Tam je tudi predstavil, kako na oddelku za integrativno onkologijo zdravijo raka. Antropozofski pristop, poudarja sogovornik, ni alternativno zdravljenje, temveč integrativno, saj sodobni medicini dodaja tiste metode, za katere obstajajo dobri dokazi o delovanju. Ob tem gledajo na vsakega bolnika celostno in personalizirano ter mu pomagajo, da je aktiven partner v procesu zdravljenja in spodbujajo samozdravitvene sposobnosti telesa.

Intervju: Jošt Klemenc, dr. med., homeopat


Kdo je tu zaplankan?

V dobro vseh uporabnikov homeopatije bi bila nujna čim večja integracija homeopatije v naš zdravstveni sistem. Zdravnikom, ki se izven delovnega časa ukvarjajo s homeopatskim zdravljenjem, še vedno grozi odvzem licence, medtem ko na trgu vlada popolna anarhija. Vsak, ki je obiskal kakšen homeopatski seminar in nima medicinske izobrazbe, se lahko razglasi za zdravilca s homeopatskimi znanji in počenja bogvekaj z zdravjem ljudi, poudarja homeopat Jošt Klemenc, dr. med., s katerim smo se pogovarjali o položaju homeopatije pri nas in odkrivali prednosti tega sistema zdravljenja, za katerega je vse več povpraševanja tudi pri nas.


Kitajska medicina pomaga tudi otrokom

Otrok se rodi s še ne povsem razvitimi organskimi sistemi, tako na fizičnem kot na energijskem področju. Meridiani, po katerih potuje energija či, še niso povsem razviti. Prebavni in imunski sistem se dokončno razvijeta šele pri osmih do devetih letih. To ne pomeni nič slabega, je pa z vidika tradicionalne kitajske medicine (TKM) zato pomembno, kaj starši naredijo za otroka v teh letih razvoja in rasti.

Aprila kraljuje čemaž

Čemaž (L. Allium ursinum) je ena najbolj uporabnih užitnih divjih rastlin. Poznali so ga že stari Rimljani in mu celo dajali prednost pred česnom. V današnjem času je posebej primeren za očiščevalno kuro spomladi ter pomaga pri izboljšanju kroničnih kožnih bolezni.


NAROČILNICA NA REVIJO VIVA


Vam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.