Ne izogibajte se glutenu

  • TK
  • sobota, 21. marec 2020
Ameriško združenje kardiologov opozarja, da ima odstranjevanje glutena resne posledice za zdravje.
Ameriško združenje kardiologov opozarja, da ima odstranjevanje glutena resne posledice za zdravje. (Foto: Shutterstock)

Že dolgo vlada trend demoniziranja glutena, Ameriško združenje kardiologov pa opozarja, da ima odstranjevanje glutena resne posledice za zdravje.

Tisti, ki se brez pravega zdravstvenega razloga izogibajo glutenu, povečujejo tveganje za razvoj sladkorne bolezni tipa 2, je pokazal pregled treh študij o vplivu glutena na zdravje ljudi, ki niso alergični na to beljakovino iz žit. Pri tistih, ki niso občutljivi na gluten in nimajo celiakije, gluten na noben način ne škodi zdravju. Pokazalo se je, da tisti, ki so izbirali brezglutenska živila, niso vnašali dovolj vlaknin v prehrano, znano pa je, da živila, bogata z vlakninami, zmanjšujejo možnost razvoja diabetesa tipa 2.

Prehranski strokovnjaki opozarjajo tudi na zelo visok glikemični indeks (GI) hrane brez glutena, ki ima malo vlaknin, vitaminov in mineralov. Opozarjajo še, da takšna »nadomestna« živila lahko vsebujejo tudi toksične aditive. GI razvršča hrano po hitrosti dvigovanja ravni glukoze oziroma sladkorja v krvi. Hrano z nizkim GI prebavljamo dlje časa in zato povzroča manjši porast glukoze v krvi.
Petra Može

Petra Može univ. dipl. soc. del.

Postavi vprašanje

Marijana Jazbec

mag. Marijana Jazbec poklicna grafologinja analiza pisave

Postavi vprašanje

Lea Lukšič

Dr. Lea Lukšič prehranska terapevtka, nutricionistka, raziskovalka

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki