Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Nov pogled na nastanek raka debelega črevesa in danke

Če pogosto uživate polnozrnata živila, celovita žita in hrano, bogato z vlakninami, vas manj ogroža rak debelega črevesa in danke.
Če pogosto uživate polnozrnata živila, celovita žita in hrano, bogato z vlakninami, vas manj ogroža rak debelega črevesa in danke. (Foto: Shutterstock)

Če pogosto uživate polnozrnata živila, celovita žita in hrano, bogato z vlakninami, vas manj ogroža rak debelega črevesa in danke.
Ta zaščitni učinek je posledica delovanja črevesnih bakterij seva Fusobacteriumnucleatum, ki so znane po svoji vlogi pri razvoju nekaterih vrst raka debelega črevesa in danke. Študija je še pokazala, da uživanje celovitih žit in vlaknin ni vplivalo na tveganje za vrste raka debelega črevesa in danke, ki niso bile povezane z omenjeno bakterijo. Raziskovalci v članku, objavljenem v reviji JAMA Oncology, poudarjajo, da je pravi pomen njihovega odkritja v tem, da so potrdili vpliv črevesnih bakterij in prehrane na tveganje za nekatere tipe raka debelega črevesa in danke. Gre namreč za prvi prepričljiv dokaz o vplivu prehrane na tveganje za določene vrste raka debelega črevesa in danke. Prav tako velja, da so omenjena spoznanja med prvimi dokazi povezave med dolgotrajnim vnosom določenih živil in bakterij v tumorskem tkivu.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

rak debelega črevesa in danke

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.