Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Kruha in krompirja nikar ne pecite do rjavega

Pri pečenju in praženju naj bo hrana z veliko škroba zlate barve.
Pri pečenju in praženju naj bo hrana z veliko škroba zlate barve. (Foto: Shutterstock)

To je pomembno opozorilo za vse ljubitelje te škrobnate hrane. Agencija za standardizacijo hrane (FSA) opozarja pred tem, da takšno hrano zapečemo do rjave ali še temnejše barve.
Nevarnost predstavlja akrilamid, spojina, ki jo najdemo v številnih vrstah hrane in naravno nastaja kot stranski produkt med segrevanjem. Akrilamid nastaja vsakič, ko hrano z visokim deležem škroba pečemo v ponvi, na žaru ali pražimo predolgo na visoki temperaturi. Najvišje ravni nastanejo med pečenjem škrobne hrane na več kot 120 °C, kot so kruh, kosmiči, krekerji, keksi in kava. Ko kruh denimo vstavimo v opekač, začne nastajati akrilamid, in temnejši ko je toast, več je akrilamida.

Ni povsem jasno, koliko akrilamida lahko prenesemo, toda FSA ocenjuje, da ga vsi pojemo preveč, in poudarja, da je za zdravje pomembno, da je pri pečenju in praženju hrana z veliko škroba zlate barve ter svetujejo, da pazljivo sledimo navodilom za pripravo pri pogrevanju škrobnih živil. Raziskave na živalih so pokazale, da je akrilamid toksičen za DNK in povzroča raka, znanstveniki pa sumijo, da enako velja tudi za ljudi, čeprav za zdaj še ni trdnih dokazov. Čeprav naj količina, ki jo ljudje zaužijemo, ne bi predstavljala prave nevarnosti, malce pozornosti nikoli ni odveč.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

škrob

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.