Svetovni dan osveščanja o samopoškodovanju - Korenine moje bolečine

Člani projekta
Člani projekta

Samopoškodovanje je namerno poškodovanje samega sebe z rezanjem, praskanjem, puljenjem las, gizenjem, povzročanjem opeklin ... Večinoma gre za obliko lajšanja psihične bolečine s prizadejanjem fizične, vendar ni predstopnja samomora, saj ljudje, ki se samopoškodujejo, nočejo umreti. Samo po sebi ni duševna motnja, je pa motnja lahko vzrok zanj. Samopoškodovanje ni tako redek pojav, v Sloveniji naj bi se poškodoval vsak 12. mladostnik.

Člani projekta V odsevu, ki deluje v okviru Društva študentov medicine Slovenije, smo ob svetovnem dnevu osveščanja o samopoškodovanju (1. marec) za srednješolce razpisali literarni natečaj z naslovom Korenine moje bolečine. Natečaj je potekal med 16. 1. in 16. 2. 2016, dijaki pa so na njem lahko sodelovali s svojimi kratkimi zgodbami, črticami, haikuji in drugimi literarnimi oblikami. Namen natečaja je bil predvsem spodbuditi mlade k izražanju mnenj in občutkov v zvezi s samopoškodovalnim vedenjem, preko tega osveščati o samopoškodovanju in ga destigmatizirati.

Vsem, ki so na natečaju sodelovali se zahvaljujemo, izmed vseh prejetih del pa je naša komisija izbrala najboljših šest:

1. nagrada: Julija Logar (Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Gimnazija in veterinarska šola) - Korenine moje bolečine
2. nagrada: Aljaž Primožič (Gimnazija Celje Center) - Zadnja večerja
3. nagrada: Živa Grobelnik (Dijaški dom Ivana Cankarja) - V temi izgubljeni
4. nagrada: Lara Šoba (Srednja trgovska šola Ljubljana) - Prijatelji izpod vzmetnice
5. nagrada: Brina Bratož (Gimnazija Škofja Loka) - Brez naslova
6. nagrada: Zala Černe (Gimnazija Nova Gorica) – Korenine moje bolečine

Zmagovalci natečaja bodo nagrajeni z donacijami, ki so jih prispevali The Key escape room Ljubljana, čajnica Cha, Pac sports, Hostel pod Voglom in hiša Suha, Muzej iluzij in SNG Drama Ljubljana, za kar se jim iskreno zahvaljujemo.

Najboljše delo objavljamo, ostala pa si lahko preberete na naši Facebook in spletni strani projekt-vodsevu.org. Ob tem pa vas povabimo še na Živo knjižnico na temo duševnih motenj, ki bo potekala v sredo, 15. 3. 2017, od 16.00 do 20.00 v hostlu Tresor.

Galerija

Člani projekta

Utrinek iz delavnice

Lanska Živa knjižnica

Marko Hočevar

prof. dr. Marko Hočevar dr. med. spec. splošne in onkološke kirurgije

Postavi vprašanje

Roman Paškulin

dr. Roman Paškulin dr. med. terapevt medicinske hipnoze


Postavi vprašanje

Lara Pezdir Podbregar

Lara Pezdir Podbregar mag.farm. P3 Professional licenciran svetovalec

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki