Kako nas v trgovinah s hrano goljufajo?

(Foto: Shutterstock)

Pakiranja hrane postopoma postajajo čedalje manjša, ne pa tudi cenejša, saj cena za isto količino ostaja ista. Dandanes skoraj ne najdete proizvoda, ki nima svoje »vitkejše« različice. Skoraj povsem so izginile »standardne« teže, na katere smo bili desetletja navajeni.

Z zmanjševanjem količine izdelka proizvajalci skušajo ohraniti kupce, saj bi številne s povišanjem cene izgubili. Toda to manjšo količino pakirajo v embalažo, ki ni zato nič manjša. S tem nas zavajajo, opozarjajo organizacije za varovanje pravic potrošnikov. Ker pa je na deklaracijipravilno navedena prava teža, uradno ne gre za prevaro, saj proizvajalci zadostijo pravilom, vendar embalaža ostaja enake velikosti, kot smo je bili navajeni pri večji količini.

Toda kupci običajno ne preverjajo, koliko gramov vsebuje kakšen izdelek, in prav na te naše navade proizvajalci tudi stavijo. »Shujšali« so vsi izdelki. Lonček jogurta ne vsebuje več 200 ml, temveč le še 180 ml, majoneze so z 200 padle na 185 gramov. Zamrznjena zelenjava v vrečkah ni več težka pol kilograma, temveč 450 ali 400 gramov, testenine so se »stanjšale« s 500 na 400 gramov. Zato je najboljši nasvet, da pri ceni preverite, koliko pravzaprav stane kilogram oziroma liter in primerjate. To seveda pomeni, da vedno natančno preberete deklaracijo, s čimer lahko tudi prihranite.
Katja Arko Kampuš

Katja Arko Kampuš dr.dent.med. spec. ortodont

Postavi vprašanje

Olja Repež

Olja Repež osebna stilistka (Image Consultant)

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki