Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Čokolada pri prehladu boljša od limone?

Čokolada je naravni zaveznik imunskega sistema.
Čokolada je naravni zaveznik imunskega sistema. (Foto: Shutterstock)

V času gripe in prehlada so najboljši naravni zavezniki imunskega sistema, našega naravnega ščita pred virusi in bakterijami, limona, med in ingver. Toda profesor Alyn Morice z britanske Univerze Hull trdi, da obstaja še boljše »zdravilo«, in sicer čokolada.
 Kakav je učinkovitejša preventiva pred prehladom in gripo, pravi Morice na temelju rezultatih raziskave, ki je zajela 193 pacientov, ki se jim je stanje izboljšalo v le dveh dneh jemanja preparatov na osnovi kakava. To niso prvi podatki, ki kažejo na zdravilni potencial kakava. Raziskava na Imperial Collegu je pokazala, da najbolj znana sestavina kakava teobromin, znan tudi kot ksanteoza, simptome prehlada celo preprečuje. Teobromin je bolj lepljiv in »gostejši« od drugih preparatov za zdravljenje prehlada in zajema živčne končiče v grlu, kar sili k izkašljevanju. Za to običajno uporabljamo med in limono, toda profesor Morice sporoča, da je teobromin pri tem veliko učinkovitejši, žal sicer ne v obliki vroče čokolade, ker se v tekočem stanju ne zadrži dovolj dolgo v grlu. Veliko boljša je kockica čokolade, ki jo počasi in z užitkom sesljamo – za zdravje seveda.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

čokolada , imunski sistem

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.