Čokolada pri prehladu boljša od limone?

  • TK
  • nedelja, 12. januar 2020
Čokolada je naravni zaveznik imunskega sistema.
Čokolada je naravni zaveznik imunskega sistema. (Foto: Shutterstock)

V času gripe in prehlada so najboljši naravni zavezniki imunskega sistema, našega naravnega ščita pred virusi in bakterijami, limona, med in ingver. Toda profesor Alyn Morice z britanske Univerze Hull trdi, da obstaja še boljše »zdravilo«, in sicer čokolada.

 Kakav je učinkovitejša preventiva pred prehladom in gripo, pravi Morice na temelju rezultatih raziskave, ki je zajela 193 pacientov, ki se jim je stanje izboljšalo v le dveh dneh jemanja preparatov na osnovi kakava. To niso prvi podatki, ki kažejo na zdravilni potencial kakava.

Raziskava na Imperial Collegu je pokazala, da najbolj znana sestavina kakava teobromin, znan tudi kot ksanteoza, simptome prehlada celo preprečuje. Teobromin je bolj lepljiv in »gostejši« od drugih preparatov za zdravljenje prehlada in zajema živčne končiče v grlu, kar sili k izkašljevanju. Za to običajno uporabljamo med in limono, toda profesor Morice sporoča, da je teobromin pri tem veliko učinkovitejši, žal sicer ne v obliki vroče čokolade, ker se v tekočem stanju ne zadrži dovolj dolgo v grlu. Veliko boljša je kockica čokolade, ki jo počasi in z užitkom sesljamo – za zdravje seveda.

Peter Preskar

Peter Preskar dr. med. spec. oftalmolog

Peter Topić

Peter Topić univ. dipl. soc. del., TAP, CSAT zasvojenost s seksualnostjo, seksualna anoreksija, druge nekemične zasvojenosti, čustveni incest

Postavi vprašanje

Vsi Viva strokovnjaki