Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

V novi Vivi, reviji za boljše življenje

Viva, revija za boljše življenje; januar 2017, št. 278
Viva, revija za boljše življenje; januar 2017, št. 278

Viva, revija za boljše življenje; januar 2017, št. 278

V novi Vivi preberite:

Helena Blagne: Sem takšna kot me vidite

Z decembrskim koncertom v Ljubljanski operi je Helena Blagne uresničila svoje otroške sanje. A največja diva naše glasbene scene še vedno hrepeni in sanja. »Sanje so nekaj posebnega in so nihalo mojega življenja. V življenju mora človek sanjati velike sanje, saj le tako lahko posežemo po stvareh, ki so večje od nas. Name delujejo kot adrenalin, kot gorivo, ki mi daje dodaten zagon za delo,« pove na začetku pogovora, v kateri je kratko, a jedrnato in elegantno razkrivala svoj pogled na življenje, zorenje, moške, ženske, lepoto in seveda ljubezen.

Komunikacija je boljša, vendar še ni optimalna

Prof. dr. Marija Pfeifer, strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana
Klinični center je dobra in do bolnikov zelo prijazna bolnišnica, je prepričana prof. dr. Marija Pfeifer, strokovna direktorica Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana. Morebitno pomanjkanje prijazne in zadostne komunikacije je pogosto predvsem posledica stiske s časom in preobremenitve zdravnikov, pojasnjuje. »Bojim se, da je zaradi delovne obremenjenosti in dodatnih stresov veliko ljudi na meji kronične utrujenosti. Na nekaterih oddelkih, kot je intenzivni oddelek otroške kirurgije, so zdravniki in sestre pod zelo hudim pritiskom, tudi premalo jih je, zato so marsikdaj na meji izgorelosti.«

NAROČILNICA NA REVIJO VIVA


Pot iz travme: Kako hitreje ugasniti bolečino?

Večja travmatska doživetja, ki povzročijo hudo posameznikovo prizadetost v različnih obdobjih življenja, stopnjah intenzivnosti in oblikah, marsikomu niso prihranjena. Helena je pred desetimi leti v nesreči v hribih izgubila moža. Vesna je v otroštvu preživela spolno zlorabo, fizično nasilje in zanemarjanje. Jože pa se je precej mlad, kar je še spodbudila prometna nesreča, zapil. Vsi trije, ki so z nami delili svoje soočanje s težkimi življenjskimi preizkušnjami, pripovedujejo o svojem procesu ugašanja bolečine.

Pametni telefoni in odnosi: Sva na vezi ... ampak brez obveznosti

Se spomnite nekoliko zaprašenih podob zdravnikov ali menedžerjev, ki so morali biti zaradi narave svojega dela opremljeni z odzivniki, s katerimi so bili vedno dosegljivi za hitro akcijo? Takrat smo te naprave razumeli kot kazen. Biti stalno dosegljiv ni bil naš življenjski cilj. Danes je drugače. Obožujemo mobilnike in pošiljanje SMS-sporočil, z večopravilnostjo pa se hvalimo.

Ne spreglejte svita: Vabilo, ki vam reši življenje

50. rojstni dan ni le pomembna življenjska prelomnica, ampak se takrat vsi tudi vključimo v presejalni program Svit za zgodnje odkrivanje predrakavih in rakavih sprememb na debelem črevesu in danki. 2011 je bil prvič med prejemniki modro-bele ovojnice tudi gospod Samo Podgornik iz Ljubljane. Ozaveščen iz medijev je dobro vedel, kaj to presejanje pomeni, zato se ga je tudi brez pomisleka udeležil.

Kitajska medicina in impotenca

Tradicionalna kitajska medicina (TKM) ima odgovore tudi za impotenco – erektilno disfunkcijo pri moških; preizkušeno pri moških in potrjeno pri zadovoljnih ženskah.


Domača zeliščna lekarna za začetnike

Tudi vi razmišljate, da bi pripravili svojo zeliščno lekarno? Pa veste, kako začeti? Kdaj in kako nabirati rastline? Kako jih shranjujemo? Katere rastline nabirati, katere njihove dele in kdaj?

Skupnost za boljše rešitve raste

Trenutno imamo največji vpliv. Potrošniki, namreč. S svojimi vsakodnevnimi odločitvami in navadami vplivamo na to, koliko ekosistema želimo ohraniti, koliko naravnih virov bomo prihranili s tem, ko bomo kupovali zgolj tisto, kar dejansko potrebujemo, in kako bomo s svojimi nakupovalnimi odločitvami prispevali k sreči ljudi. Če je verjeti raziskavam, se vse več potrošnikov zaveda tega vpliva. Agencija za trajnostno komuniciranje Futerra razkriva, da je kar 93 odstotkov potrošnikov na globalni ravni pripravljenih podpreti podjetja, ki imajo pozitiven družbeni in okoljski vpliv, kar trije od štirih najstnikov bi želeli kupiti več trajnostnih produktov. O čem pravzaprav govorimo, ko govorimo o trgu trajnostnih produktov in storitev v Sloveniji? Kakšen trg lahko ustvarimo, da ne bo zgolj muha enodnevnica?


Priloga: Razsejani rak dojk


Darilo za nove naročnike v januarju

Prvim desetim novim naročnikom, ki se bodo v januarju za najmanj eno leto naročili na revijo Viva, bomo poklonili svetovno uspešnico Nesmrtno življenje Henriette Lacks. Prvenec ameriške pisateljice Rebecce Skloot je zgodba o veličastnem znanstvenem napredku, medicinski etiki in rasizmu, hkrati pa presunljiva pripoved o človeških usodah, o materi in otrocih, ki matere skorajda niso poznali.


NAROČILNICA NA REVIJO VIVA


Vam je članek všeč?


Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.