Portal Viva za optimalno delovanje uporablja piškotke. Ali se strinjate z njihovo uporabo?


Strinjam se     Več o piškotkih »

Skrij
< >
 

 

A- A A+

Zakaj ljubiti jajčevce?


Kot v večini druge zelenjave je tudi v jajčevcih obilica prehranskih vlaknin, ki ugodno delujejo na zdravje prebave in črevesja ter uravnavanje holesterola in sladkorja v krvi.
Kot v večini druge zelenjave je tudi v jajčevcih obilica prehranskih vlaknin, ki ugodno delujejo na zdravje prebave in črevesja ter uravnavanje holesterola in sladkorja v krvi. (Foto: Shutterstock)

Jajčevci so prijatelji našega zdravja, zlasti prebave, vitke linije in tudi možganov.
Med številnimi minerali izstopa vsebnost kalija, ki v sodelovanju z natrijem uravnava raven vode v telesu, s tem pa krvnega tlaka in posledično delovanje srca. Vsebuje tudi nekaj magnezija, mangana in bakra. Med vitamini so najbolj zastopani tisti iz skupine B, toda tisto, zaradi česar jajčevci uživajo tak sloves, so fitohranila, ki jih odlikuje močan antioksidacijski ter protivnetni potencial.

Kot v večini druge zelenjave je tudi v jajčevcih obilica prehranskih vlaknin, ki ugodno delujejo na zdravje prebave in črevesja ter uravnavanje holesterola in sladkorja v krvi. Vsebuje tudi bioflavoroide, ki poleg izboljšanja delovanja vitamina C delujejo kot močan antioksidant, ki ščiti celice pred škodo in nastajanjem raka. V lupini najdemo tudi nasunin, ki pomaga v boju proti holesterolu, zato jajčevcev pred uporabo v kuhinji nikar ne lupite. Grenke snovi v jajčevcih pospešujejo prebavo in blažijo želodčne in črevesne krče, zaradi česar so odlična hrana za vse, ki jih mučijo želodčne in črevesne težave, zaradi majhne kalorične vrednosti pa jih priporočajo vsem, ki imajo težave s preveliko težo ter diabetikom.

Vam je članek všeč?


Išči po ključnih besedah

jajčevec

Povezano

Dodajte svoj komentar

Komentiranje člankov je omogočeno le prijavljenim uporabnikom.

Prijavite se v portal ali se brezplačno registrirajte.